Huffington
post kan rapportera att Steve Job har inkarnerats som en Thepphabhut
Phumadeva av medelklass, alltså hälften Witthayathorn, hälften Yak. Allt enligt
abbot Phra Thepyanmahamuni i den thailändska nya religiösa rörelsen Wat Phra
Dhammakaya.
Phra Thepyanmahamuni
fick en fråga om Jobs tillvaro efter döden av en medlem i rörelsen, som
dessutom arbetar för Apple i Thailand. Att förhållandet till varumärket Apple kan ta sig religionslika uttryck har visats tidigare, och Steve Jobs sparsmakade stil och livsföring liknades ibland vid en form av asketism. Därför är det intressant att Abboten i detalj kunde redogöra för Jobs nya liv – och att detta låter mycket likt hans
jordiska tillvaro:
Concerning the living space of this new divine being: it is a very clean-cut, simple and middle-sized, six-story in height, which is built with silver metal and crystal in large quantities and that is not very far away from where he used to work in his human form. (…) Apart from that the new divine being has about 20 celestial servants at his service which comes from karma he obtained from charitable nature during his human form like donating money, objects and knowledge for others and society.
Kanske kan vi återkomma till detta, och den intressanta Wat
Phra Dhammakaya-rörelsen.
Simon Sorgenfrei
Doktorand i
religionsvetenskap, Göteborgs universitet
Har inte denne Jobs beskrivits som kolerisk, ful i truten, hämndlysten, förtryckande och oärlig under sitt jordiska liv? Är det verkligen buddhistiska dygder? Undrar om jag inte tror mer på de skämtteckningar där Jobs fick återfödas som arbetare i en av de kinesiska fabrikshelveten där hans produkter tillverkas av låglöneslavar!
SvaraRaderaEller om han fick återfödas inte som Yak (vad det nu är) utan som jak, och få och frysa i en tibetansk snödriva väldigt länge! (OK, nu skojar jag, men den första frågan om buddhistiska dygder var faktiskt allvarligt menad!)
Det är möjligt att Huffington Post har blandat ihop det lite. Phra är en munktitel, Wat betyder tempel. Rörelsen heter Dhammakaya (eller Dhammakaya Foundation), och är en ny religiös buddhistisk rörelse som även finns etablerad här i Sverige (Borås och Stockholm) och är mycket populär bland thailändare för sin meditationsteknik. I Thailand är rörelsen kontroversiell och har kritiserats för de sätt som man uppmanar till donationer och den rikedom som huvudtemplet uppvisar. Rachelle M Scott's bok Nirvana for Sale? Buddhism, Walth, and the Dhammakaya Temple in Contemporary Thailand, kan rekommenderas för den som vill läsa mer om rörelsen.
SvaraRaderaVad abboten alltså säger om Jobs nya återfödelse, är att han ska ha återfötts som en gudomlig varelse, en deva, som lever i en himmelsk tillvaro tillsammans med andra himmelska varelser. (Föreställningen om gudomligheter innefattar att även dessa föds och dör, men att de lever under betydligt längre tidsspann än människor, och i en tillvaro som är fylld av njutning.
Förmågan att se hur andra människor återföds anses vara en andlig förmåga ofta förknippad med meditationspraktik och uppnåendet av djupa meditativa tillstånd. I den thailändska sanghan (som Dhammakaya inte tillhör; de är en fristående rörelse) är det inte tillåtet för munkar att offentligt visa upp eller skryta med andliga förmågor. Abbottens uttalande kan alltså därför ses som uttryck för den frihet (gränsande till kontroversiell) som Dhammakaya-rörelsen skapat sig.
Mvh
Katarina Plank
Tack för fördjupningen, den förklarar en del - kanske också varför en buddhism av den här sorten sprider sig även i den dekadenta materialistiska västerlandet!
RaderaHej Katarina
RaderaToppen att du kan reda ut detta! Kan du inte göra ett eget inlägg av din kommentar!
Allt gott
Simon