måndag 5 november 2012

Ministrar i heta debatter om religion


I tidningen Dagen kan vi läsa två aktuella exempel på hur svenska ministrar ger sig in i den offentliga diskussionen om religion.

Dels försvarar samfundsminister Stefan Attefall (KD) religionsfriheten och understryker att muslimska böneutrop måste få ske i Sverige så länge den allmänna ordningen inte störs. Om grannar besväras av ljudet är det dock en fråga för polisen, men det duger inte att referera till den svenska kulturen eller traditionen för att motsätta sig böneutrop menar Attefall i tidningen Dagen. Han säger att vi måste vara medvetna att "vår" tradition förändras i och med att nya influenser kommer in i vårt land. Även om kristendomens plats är stark på grund av det historiska arvet måste vi vara medvetna om att det religiösa landskapet är under förändring. Som vi har skrivit tidigare delar de kristdemokratiska politikerna i Botkyrka kommun inte Attefalls positiva syn på böneutrop och flera andra röster har också uttryckt skarp kritik mot böneutrop.  

Dels gav sig utrikesminister Carl Bildt (M) in i en häftig debatt om gudstjänster i Sveriges radio under Allhelgona helgen enligt Dagens rapportering. När expressens politiske reporter Niklas Svensson kritiserade och ondgjorde sig över att nyhetsjournalistik fick utgå i SR:s tablå på grund av en gudstjänst svarade Bildt på följande sätt: "Men en dag som denna innebar det sannolikt radikalt fler lyssnare. Vi lever inte av tabloider allena". Med dessa hårda ord var ordfajten igång och ett flertal olika röster ventilerades i debatten som fördes via Twitter. Medan Svensson gav uttryck för en religionskritik som bland annat ifrågasatte att SR skulle ha med religiösa program överhuvudtaget var Bildt snarare villig att försvara dessa programs plats i etern.

Dessa två exempel kan kanske ses som tydliga exempel på att svenska politiker och ministrar de facto är intresserade av frågor som rör religion och politik och att religionsfrågor skapar debatt. Kanske dessa inlägg kan ses som exempel på att det finns en slags svensk religionspolitik - eller vad tror ni?

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

3 kommentarer:

  1. Jag gjorde reflexionen att ett samhälle som har en mjuk linje i religionsfrågor ("jaja, du får tro vad du vill, det lägger vi oss inte i") samtidigt kan vara väldigt sårbart om det utsätts för påtryckningar från hårt disciplinerade religiösa grupper som inte har samma respekt för andras åsikter som de anser att andra skall visa dem. Det kan gälla såväl vissa oljefinansierade islamistiska grupper som hårdföra missionerande samfund av USA-typ.

    SvaraRadera
  2. Vad menar du med "svensk religionspolitik"? Om du menar en samstämmighet kring hur regeringen förhåller sig till religion håller jag inte med, vilket bland annat riksdagsledamot Staffan Anderssons (C) debattartikel på Svd Brännpunkt (19 okt http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/inte-sjalvklart-att-tillata-boneutrop_7596404.svd ) är ett exempel på. Där kallar han böneutropp för ”religiös propaganda” (vilket i sig är en intressant formulering) och argumenterar för att det måste finnas gränser i ”det offentliga luftrummet” (som verkar gå vid just böneutropp). Bildts inlägg var för övrigt mycket roande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Julia

      Tack för din kommentar. Med religionspolitik syftar jag helt enkelt på att ministrar och politiker uttrycker åsikter om frågor som rör något som kan uppfattas som religion. Trots att detta låter som en allt för simpel slutsats så är det vanligt att hävda att politiker och staten inte lägger sig i frågor som rör religion - detta har ofta varit ett mycket känsligt ämne för svenska staten. De två exemplen skall dock enligt mig ses som att staten bedriver någon form av religionspolitik - men precis som du skriver så är den inte enhetlig. Men statens förhållande till religion är inte neutral och religiösa grupper är inte självreglerande i dessa frågor. Kopplingen mellan religion och politik är intressant på flera sätt. Fortsätt gärna att kommentera.

      /Göran

      Radera