söndag 22 juli 2012

Breiviks bakgrund


I samband med årsdagen av Anders Behring Breiviks besinningslösa handlingar i Oslo och på Utøja den 22 juli 2011 publiceras en insiktsfylld bok som erbjuder analys och en belysande bakgrund till terrordåden på svenska. Tackvare utgivningen och översättningen av den norske journalisten och bloggaren Øyvind Strømmens bok Det mörka nätet. Om högerextremism, kontrajihadism och terror i Europa har den svenska publiken fått en god möjlighet att sätta sig in i Breiviks tankevärld.




Trots att Breiviks handlingar är extrema visar Strømmen på ett övertygande sätt att hans åsikter inte är unika och att många individer delar hans världsbild. Inte minst på internet frodas en stark kritik av det mångkulturella samhället, men också gentemot de personer som vill stå upp för ett samhälle där alla människor behandlas lika oavsett kön, religion, hudfärg eller livsåskådning. Trots att den främsta måltavlan för Breivik var islam och muslimer är det viktigt att betona att hans avsky inte är begränsad till muslimer. Attentaten i både Oslo och på Utøja var framför allt riktade mot politiker och ungdomar som vill stå upp för och försvara ett öppet demokratiskt samhälle. Den som vill läsa mer om Strømmens bok kan till exempel läsa min korta text i Göteborgs-Posten. Ytterligare kommentarer och recensioner av boken har publicerats Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Expressen, Värmlands Folkblad, Helsingborgs dagblad, och Tidningen Kulturen.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet


4 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja problematisera detta ack så vanliga uttryck om att "många delar Breiviks världsbild"
    Det är ett bekvämt sätt att generalisera, att förenkla. Att använda sig av skuldassociationstekniken (eller finns det nåt svenskt uttryck som motsvarar"Guilt by association"?)Jag skulle vilja påstå att denna billiga teknik motverkar sitt syfte. De ytterst få som nu verkligen delar hans världsbild där våld är acceptabelt lär inte känna den skam eller stigmatisering som förespråkarna för GBA så hett önskar. Snarare får de sin "världsbild" bekräftad.
    Alla de som inte delar Breiviks "världsbild" så som den definieras av de som använder sig av uttrycket är de som drabbas, vilket är den stora majoriteten. men det är kanske dem man vill ska stigmatiseras så att de inte tänker och uttrycker förbjudna tankar?

    För det första: Hur många är "många"?
    "Många" och "de flesta" är väldigt bekväma begrepp att använda då 13st likväl som 450 000st kan vara "många".

    Om någon nu delar Breiviks "världsbild" betyder det att de är som Breivik? Betyder det att de per automatik kommer att göra samma sak? Betyder det att dessa "många" kommer att göra som han säger och startar typ en pol pot revolution där alla som inte tycker som dessa "många" mördas?

    Jag tror inte syftet med hans handling var just att döda dem som tror på demokrati och "allas lika värde" Syftet i hans märkliga hjärna var att han trodde tydligen på fullt allvar att hans vision skulle besannas om han gjorde så som han gjorde.

    Han har ju helt rätt i en sak i alla fall, och det är att han visste hur motståndaren skulle reagera. (vilket man inte behöver vara särskilt intelligent för att kunna räkna ut) Just det faktum att hans gärning skulle utnyttjas till att smeta den på dem som "delar hans världsbild".

    Så man kan inte säga att han har misslyckats. Tragiskt nog.

    SvaraRadera
  2. Hej

    Det är givetvis svårt - om inte omöjligt - att ange en siffra för hur många som delar Breiviks världsbild. Här saknar vi studier och behovet av forskning är stort. Det är dock klart att flera av de tankar och åsikter som framkommer i hans manifest - något som både Strömmens bok och till exempel Simon Sorgenfreis artikel om Breivik här på bloggen visar - inte är unika för honom. Kommentarsfält på internet, kommentarer i media etcetera visar på ett tydligt sätt att han inte är ensam i sina åsikter eller ensamt om att referera till de källor som han nämner i sitt manifest. Här finns en likhet som är viktig att lyfta fram och diskutera enligt mig. Att omsätta dessa tankar till praktisk handling är givetvis något helt annat.

    /Göran

    SvaraRadera
  3. Att Breivik riktade sin ilska mot "förrädarna" är fullt naturligt. Om man betraktar politikerna som förrädare.

    Att smeta Brevik över alla islam- och invandringskritiker, kan inte ses annat än som en desperat åtgärd. Det är dumheter och bör inte tas på allvar förstås.

    Brevik anser att media censurerar islam- och invandringskritiker och att censuren utgjorde ett ogenomträngligt pansar! Enda sättet att penetrera pansaret var genom en mycket brutal och spektakulär aktion, enligt honom.

    Att media censurerar hårt, står klart. Men att en sådan aktion skulle få någon positiv effekt begriper jag inte! Men han hade gett upp hoppet om demokratin, såvitt jag förstår.

    Sen är det många som inte själv fattar vad dom menar med "Breiviks världsbild". Jag själv delar hans grundsyn (såvitt jag vet), men tar avstånd från allt våld och tror på demokratin (fortfarande). Och han har en hel del ideer som jag inte alls delar eller förstår mig på. Delar jag då Breiviks världsbild? Det är nog snarare så att Breivik delar VÅR världsbild, vad gäller grundsynen.

    Delar stora delar av svenska folket Al Qaidas världsbild, för att dom vill att USA skall lämna Irak och Afghanistan och ogillar Israel? Självklart! Med medias "logik"!



    Manka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Jag håller med dig om att ABBs handlingar verkar plausibla utifrån den omvärldsanalys har ger uttryck för. Det blir intressant, därför, att se hur domen faller senare i augusti.

      Jag håller också med dig om att det verkar knäppt att klistra Breivik på alla som kritiserar islam eller invandring. Men sker det verkligen?

      Vad gäller likheter mellan hans och andras världsbild kan man se överensstämmelser vad gäller uppfattningen att det sker en islamisering av västvärlden, att islam är en ideologi snarare än en religion, att politiskt korrekta makthavare är i maskopi med "islam" i planerna att skapa eurabia etc, även om olika individer och grupper som delar denna övertygelse skiljer sig åt i vissa avseenden eller åsikter.

      Simon

      Vad gäller

      Radera