onsdag 26 juni 2019

Den tvåhornade i Koranen

I sura 18 berättas om Dhū'I-qarnayn, ”den tvåhornade”. Strof 83 karaktäriserar honom: ”Vi skänkte honom förvisso makt på jorden och banade väg till allting åt honom”. 
Denna gestalt uppträder också i en text hundra år yngre än Koranen, om sökandet efter livets källa. Vem är denna gestalt? 
Mycket tyder på att en berättelse ur Alexanderlegenden har smugit sig in i suran. Han avbildas på mynt med horn av en vädur, vilket var ett tecken på hans härskarställning. Berättelsen om hans sökande av livets källa förekommer också i andra kulturers legender. 

Om detta och mycket annat kan man läsa i den nyutkomna Alexanderlegenden i tid och rum. Alexander den stores gränslösa historia som utkom i julas. Jan Retsö har undersökt spåren av Alexander i Främre Orientens litteratur, men man kan här också bilda sig i Alexandersagans form i fornnordisk tappning.

Britt-Mari Näsström
Professor i religionshistoria, Göteborgs universitet

2 kommentarer:

  1. Jag vill erbjuda råd till någon som söker hjälp om hur man återställer sin tidigare älskare efter en uppbrott eller skilsmässa! Dr. EZOMO är utan tvekan den bästa spellcasteren, och resultatet är 100% garanti. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i flera slagsmål, en dag lämnade han mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera de smärtor som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje kväll tänker jag på honom och jag skulle alltid vilja att han kom tillbaka med mig. Jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som föreslog att Dr. EZOMO kan hjälpa honom att komma tillbaka snabbt. . Då kände jag att jag skulle försöka. Jag kom i kontakt med honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde allt han sa att jag skulle göra, faktiskt följer jag ledtrådarna och gjorde en (kärleksspell) för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen och sa till mig att han saknade mig så mycket som de barn som jag trodde var en dröm, men när han ringde mig insåg jag att det är en verklighet, inte en dröm, Det var fantastiskt! Så här återvände han till mig och våra barn 2 dagar senare, med stor kärlek och glädje, och ber om ursäkt för hans misstag och för den smärta han hade orsakat mig och barnen under dagen var han borta från hemmet. Sedan, från och med den dagen, var vårt äktenskap redan starkare vid gryning före, allt tack vare Dr EZOMO. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min historia på Internet, att Dr. EZOMO är en sann och kraftfull spellcaster som alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn vid tidpunkten för besvär, om han är här och behöver sin Ex eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråta inte längre, kan du också skicka det via e-post till: doctorkingtemple@gmail.com. Du kan också ringa det eller lägga till det i WhatsApp med detta nummer +1 (619) 512 9826, Dr EZOMOis en far för alla

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Behöver du ett lån för att betala av dina räkningar eller för att starta ett eget eget företag, till exempel företagslån, personligt lån och studielån, ger vi ut lån till 2,5% ränta om du är intresserad maila oss via contactfirmcompanyltd1@gmail. com
    för mer detaljer.

    SvaraRadera