tisdag 29 oktober 2019

Oktoberhästen



Under antiken firade romarna en märklig rit till guden Mars ära den 15 oktober. Den började på Marsfältet, slätten vid Tibern, som var omramat av kullarna Pincio, Quirinalen och Capitolium. Efter en tävling med tvåspann, offrades den högra hästen och styckades. Delar av djuret fördes in över stadsgränsen till olika platser. Svansen (cauda) kom skyndsamt till Vestas altare, där blodet fick droppa ner på härden och blanda sig med aska. Vestalerna tog vara på smeten som ingick i de offerkakor som sedan användes i andra riter.

Hästens huvud mötte ett annat öde – den blev nämligen segerpris för en tävling mellan två stadsdelar, Suburra och Sacra Via. Den vinnande sida satte upp hästhuvudet på en synlig plats som ett segertecken.

Romerska hävdatecknare har försökt förklara ritens uppkomst som ett tack för skörden och den kommande, eftersom man redan sått vintervetet, vilket åter anknyter till Mars som åkerbrukets gud. Hästar använder dock inte till sådana sysslor utan för det mesta till strid. Oktober markerade ett slut för krigssäsongen då krigarna återgick till att bli bönder – åtminstone under republikens tid.
Man åt (sannolikt) inte upp offret vid detta tillfället, eftersom hästen hade en ställning. Den tillföll de ktoniska (underjordiska) gudarna.

Romarna försökte förklara att riten härstammade från den trojanska hästen, med det är nog en efterkonstruktion. Man har försökt att jämföra det med hästoffer i andra kulturer och funnit både likheter och skillnader. 

Beträffande Oktoberhästen finns det som synes en mängd av tolkningar, men ingen av dem har varit helt övertygande. 

Britt-Mari Näsström



6 kommentarer:

  1. What is Google AdSense . In your question of what is Google Adsense, I explain here details & complete the process to earn money from Adsense by blog website or youtube.

    SvaraRadera
  2. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
    1) Kärleksformer
    2) Lost Love Spells
    3) Skilsmässor
    4) Giftermål
    5) Bindande stav.
    6) Uppdelningar

    SvaraRadera
  3. Donna Burkley
    Min djupa tacksamhet går till Dr Egwali, ett stavningsmedel som är värd emulering när han hjälpte till att stabilisera mitt brutna äktenskap. Min intimitet har förändrats till bättre sedan förbön av den bästa häxan Dr moder natur skickade mig. Vid ett tillfälle trodde jag att det var över och det kom Dr Egwali, till en punkt var jag skeptisk till det på grund av mina otaliga möten med ett par trollformler och webbplatser för att hjälpa tillbaka min man efter att han lämnade honom för att välja en dam över hans kärleksfulla familj med liten eller ingen framgång, jag var tvungen att vara positiv med tanke på att det måste finnas en tillförlitlig plats för att hjälpa till att vredja min fula situation då jag snubblade på Dr Egwalis artikel och sedan mötet har det varit en otrolig upplevelse för mig och för ungen. Jag beställde för kärleksförtrollningen och följde tillfredsställande procedurer enligt instruktionerna av trollformeln och resten var absolut magi några dagar efter, han kom hem till oss för att vara säker på att vara borta en stund han var full av kärlek. Vi har sedan gifter oss om och lever vackert som en stor lycklig familj, jag är nu en sann troende tack så mycket Dr Egwali. Du kan komma till honom med något av dessa medier som rör dina intima problem och jag slår vad om att du kommer att vara glad att du gjorde det !!
    E-post: dregwalispellbinder@gmail.com
    Whatsapp: +2348122948392

    SvaraRadera
  4. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera
  5. Jag har sett flera kommentarer från personer som redan hade fått ett lån från LAPO M-F så jag bestämde mig för att ansöka baserat på populära rekommendationer och bara för några timmar sedan bekräftade jag ett totalt belopp på 178 500 euro på mitt konto. Detta är verkligen fantastiska nyheter och jag råder alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via sin e-post: lapofunding960@gmail.com

    SvaraRadera
  6. Goddag allihop! Jag vill använda detta medium för att berätta om ett ärligt låneföretag som hjälpte mig att få ett kommersiellt lån med begripliga villkor. de erbjuder alla typer av lån.
    Kontakt e-post: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447300508785

    SvaraRadera