fredag 18 januari 2019

Scener ur Sigurd Fafnesbanes liv

Sigurdsristningen är en av de största och föreställer scener ur hjälten Sigurd Fafnesbanes liv. Han dödar draken, som är själva runslingan och steker sedan hjärtat. Då bränner han sig och sticker tummen i munnen och kan genast förstå vad fåglarna sjunger. 
Sigurds vidlyftiga liv skildras i ”Völsungasagan”, en berättelse som är fylld av fantastiska äventyr, där gudar, valkyrior och drakar ingår. Den har inspirerat Wagners operor om Nibelungens Ring,Tolkiens Sagan om ringen och även Game of Thrones för att nu nämna några. 


Hur uppstod denna märkliga gestalt som inspirerat till goda såväl som onda idéer? Svaret är enkelt: vi vet inte. Forskarna i ämnet menar att den uppkommit i tidig medeltid på kontinenten och sedan spridits framför allt i Nordeuropa. Med tiden har sagan om Sigurd ökats på med många versioner. Namnet betyder ”den som vaktar freden”, men i tyskspråkiga länder kallas han för Sigfrid ”segerfred”.


Med ett modernt uttryck framstår Sigurd som en superhjälte i myter och ballader. Vid religionsskiftet förvandlades han till en kristen förkämpe och avbildades vid sidan om helgonen i kyrkorna.

Britt-Mari Näsström
Professor i religionshistoria, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar