fredag 25 maj 2012

Lady Gaga upprör religiösa


Lady Gaga är den senaste i raden av artister som har utsatts för kritik av religiösa grupper. Förutom att Lady Gagas syn på sexualitet och hennes visuella bildspråk i videos, fotografier och på scen har upprört – men också fascinerat människor över hela världen – har artistens senaste turné i Asien kantats av starka protester. Framför allt har kristna grupper i Filipinerna och muslimer i Indonesien uttryck sitt missnöje och konserter har stoppats ibland annat Jakarta. Speciellt har katolska grupper i både Asien och Nordamerika framhållit att låten Judas är stötande. I denna sång förenas Judas och Maria Magdalena i en omöjlig slags kärleksrelation. Texten innehåller rader som: "I want to love you,/but something’s pulling me away from you/Jesus is my virtue, and Judas is the demon I cling to….I’m just a holy fool,/ oh baby he’s so cruel,/ but I’m still in love with Judas, baby.” Samt: ” In the most Biblical sense, I am beyond repentance. Fame hooker, prostitute wench, vomits her mind. But in the cultural sense I just speak in future tense. Judas, kiss me if offenced, Or wear an ear condom next time”.

För till exempel Bill Donahue, som är ordförande för The Catholic League for Religious and Civil Rights är Lady Gaga och låten Judas provocerande eftersom den förlöjligar Jesus och Donahue menar att artistens provokationer först och främst skall ses som en kompensation för hennes brister som artist. Ett uttalande som inte delas av artistens fans och oavsett upprörda religiösa röster är turnén Born this way ball utsåld runt hela världen.

Exemplet Lady Gaga är på många sätt en bra illustration av hur religion och populärkultur kan väcka frågor och debatt. Förutom fördömanden och avståndstaganden – en reaktion som har drabbat allt från jazz-musiker, rocken roll-artister och hårdrocksstjärnor – är det också vanligt att religiösa grupper och ledare har försökt att ta över och använda sig av populärkulturella uttryck för att vinna anhängare. Till exempel är ett stort antal psalmer i Sverige och Europa baserade på populära folksånger och idag är det inga problem att hitta så kallade kristna eller muslimska grupper som spelar hårdrock, popmusik, country eller hiphop för att sprida sitt religiösa budskap.

Lady Gaga använder sig av ett artistiskt uttryck som tycks göra många osäkra och förvirrade. Precis som David Bowie, Alice Cooper och Marilyn Manson anspelar Lady Gaga på sexualitet, religion och androgynitet. Medan många lyssnare (både troende och icke-troende) fascineras och tilltalas av detta budskap – som i många fall kan ses som en slags uppmaning att stå upp för sin rätt att få lov att vara precis som man är född – är det också många som uppfattar denna typ av gränsöverskridande budskap som hotfulla och demoraliserande. Dessa komponenter och egenskaper väcker intresse hos både fans, kritiker och i detta fall även hos religionsvetare.

Professor Göran Larsson, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar