tisdag 26 februari 2013

Bahrain inför importförbud av Guy Fawkes-masken

Guy Fawkes-masken från filmen V for Vendetta

 Under veckan har Hassan Fakhro, Bahrains handelsminister utfärdat ett förbud mot import av den så kallade Anonymous-masken. Masken som föreställer den katolska revolutionär Guy Fawkes, ledare för den så kallade ”Gun Powder”-kuppen i 1600-talets England. Kuppen syftade till att spränga det engelska parlamentet för att på så vis krossa monarkin i landet. Masken har i sin nuvarande form blivit känd från filmen “V for Vendetta” , baserad på de grafiska novellerna med samma namn.
Masken har blivit något av en post-modern Che Guevara-symbol för allt ifrån Occupy-rörelsen, hacker-nätverket Anonymous och för de folkliga upproren i Mellanöstern och Nordafrika. Den har sedan tidigare varit förbjuden i exempel vis Förenade Arabemiraten.
En Bahrainsk aktivist bär Guy Fawkes-masken under en demonstration i A`Ali i mitten på februari.
Den folkliga resningen i Bahrain kommer med säkert fortsätt och masken kommer även fortsatt var ett vanligt inslag på de näst intill dagliga, fredliga, demonstrationerna i landet. Direkt efter handelsministerns dekret översvämmade Bahrainska aktivister Twitter med länkar till sidor som beskriver hur man tillverkar sin egen mask.  

Anders Ackfeldt, doktorand i Islamologi vid Lunds Universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar