torsdag 24 januari 2013

Årsdagen för revolutionen i Egypten


Imorgon, fredag 25 januari, är det två år sedan revolutionen i Egypten, vilket på olika vis planeras att manifesteras i Egypten. På torget Tahrir i centrala Kairo tros tusentals människor komma för att fira revolutionen eller för att protestera mot Morsi och det Muslimska brödraskapet, som många inte tycker har levt upp till revolutionens krav på bröd, frihet och social rättvisa. Eller kanske det är en kombination mellan att fira och att demonstrera som vi kommer att få se imorgon?
Morsi har kritiserats på sistone av flera skäl. Bland annat för att ha kommit med antisemitiska uttalanden innan han blev vald till president. Själv menar han att de har feltolkats och tagits ur sitt sammanhang. Efter att ha utökat kontrollen på media, försökt ge sig själv ytterligare maktbefogenheter, vilket han fick dra tillbaka, och snabbt ha drivit igenom ett konstitutionsförslag, så kritiseras han också nu även för att det förslag som ligger i högsta domstolen om framtida val till parlamentet inte garanterar minoriteter och kvinnor plats. Många är rädda för en ”ikhwanisering” i Egypten, att en islamisering ska smyga sig på, eller helt enkelt manifesteras i form av lagar. Att kristna och kvinnor inte ska få samma rättigheter som muslimska män. Oppositionen vänder sig mot islamisering men de är samtidigt medvetna om det Muslimska brödraskapets popularitet. Brödraskapet har länge agerat som en social instans i Egypten. De har hjälpt fattiga med sjukvård till exempel och annan social hjälp, som nu att bidra till en kampanj för att utrota råttor. Det här är också något som oppositionspartierna insett är strategiskt och flera av dem försöker nu också initiera liknande projekt. När det gäller al-Nour, det salafitiska partiet, så är ett av de senaste uttalandena att de önskar stödja turismutvecklingen i landet, och de anser  t.ex. att det vore bra om det fanns hotell för bara män och bara kvinnor. Sådana uttalanden spär sannolikt på rädslan för islamisering bland de som inte tycker det är en bra idé. Religiösa utlåtanden (fatwor) har också kommit på slutet som bland annat hävdat att muslimer inte ska gratulera kristna på deras högtidsdagar. Något som har fått stormuftin Ali Gomaa på al-Azhar att offentligt yttra sig om det där han säger att det är något man faktiskt bör göra som muslim. Han har också uttalat sig kritiskt om de som ger fatwor utan att vara kompetenta i hans ögon. Något som ytterligare illustrerar att det finns många olika former av islam i Egypten idag där alla gör sitt för att framstå som att ha tolkningsföreträde.
Om detta och mycket annat kan man läsa mer om i den engelskspråkliga dagstidningen Daily News Egypt, som säkerligen också kommer att rapportera från frihetsmanifestationerna slash demonstrationerna imorgon, så håll utkik!

Susanne Olsson, Södertörns högskola

2 kommentarer:

 1. Vänta lite nu, i vilket sammanhang skulle Morsis kommentarer kunna vara något annat än antisemitiska. Att han kallat judar för blodsugare och avkomlingar till apor och grisar är ju ett faktum. Det finns ingen kontext i världen som kan rädda sådana uttalanden.

  Inte blev det bättre av att han nu anser sig i denna härva vara ett offer för (wait for it) den judiskt kontrollerade pressen!

  Citat:

  Then Morsy crossed a line and made a comment that made the senators physically recoil in their chairs in shock, Coons said.

  "He was attempting to explain himself ... then he said, ‘Well, I think we all know that the media in the United States has made a big deal of this and we know the media of the United States is controlled by certain forces and they don't view me favorably,'" Coons said.

  The Cable asked Coons if Morsy specifically named the Jews as the forces that control the American media. Coons said all the senators believed the implication was obvious.

  "He did not say [the Jews], but I watched as the other senators physically recoiled, as did I," he said. "I thought it was impossible to draw any other conclusion."

  "The meeting then took a very sharply negative turn for some time. It really threatened to cause the entire meeting to come apart so that we could not continue," Coons said.

  Multiple senators impressed upon Morsy that if he was saying the criticisms of his comments were due to the Jews in the media, that statement was potentially even more offensive than his original comments from 2010.

  SvaraRadera