måndag 14 januari 2013

Sexualitet och förtryck på väg att avstigmatiseras i Indien

Hur långt har Indien kvar för att uppnå en rättvis status för flickor och kvinnor? Den frågan ställer sig människorättsjuristen Parul Sharma i en artikel i tidskriften Sydasien.  Hon skriver om reaktionerna på den brutala våldtäkten i Indien, och menar att en genomgripande förändring är på väg att ske i samhället när det gäller öppenhet om sexualitet och förtryck: 

"Det pågående folkupproret i Indien är ett tecken på en stor avstigmatisering i ämnen som tidigare inte ens gick att diskutera på indisk radio. Döttrar kunde inte fråga sina mödrar om ett manligt beteende som verkat hotfullt, idag protesterar döttrar och mödrar sida vid sida mot den indiska polisens slapphet och politikernas idioti kring uttal om flickornas egna ansvar att se till att inte bli våldtagna genom att klä sig anständigt. Det är ett förändrat Indien. Dock är politikerna och rättsväsendet till stor del oförändrat, och det är här Indien behöver en total rensning."

Parul Sharma menar att även om nedvärderingen av kvinnans status har en djup historisk förankring, har de senaste tidens kraftfulla reaktioner satt fokus på det kvinnorättsliga spektrumet och inkluderar nu frågor som rör både den psykiska nedvärderingen som kan förekomma i hemmen liksom den fysiska osäkerhet som kvinnor kan möta utanför hemmen. Och detta är något nytt i Indien. Även om det är en lång väg kvar tills mödrar inte längre behöver be omgivningen att inte avslöja att deras döttrar blivit våldtagna då detta kan dra skam över familjen.

Katarina Plank
FD, religionshistoriker vid Göteborgs universitet

1 kommentar:

  1. Hej Katarina

    Tack för det hoppfulla inlägget. Vi är många som förfasas över rapporterna om gruppvåldtäkter i Indien och Sundbyberg. Jag lyssnade på radion om en forskare som menade, med anledning om gruppvåldtäkten i Sundbyberg, att detta sällan är reflekterade eller planerade handlingar. Snarare rör det sig, menade han, oftast om spontana övergrepp som växer fram i samband med plötsliga möten och aggressiva situationer.

    Tror du att den just nu så uppmärksammade gruppvåldtäkten i Indien (vilken, som jag förstått det, är toppen på ett isberg) kan förklaras på ett liknande sätt - eller kan sexualiserat våld mot kvinnor bättre förstås utifrån religiösa förklaringsgrunder?

    Mvh
    Simon

    SvaraRadera