tisdag 4 december 2012

Terry Jones dömd till döden


Som vi tidigare rapporterat här på bloggen utfärdades i september i år en arresteringsorder mot den amerikanske paston Terry Jones och sju egyptiska kopter, alla bosatta utanför Egypten, däribland Mark Basseley Youssef, som tros ligga bakom filmen the Innocence of Muslims. I onsdags kom domen mot dessa personer, varav ingen var närvarande under rättegången. Terry Jones har tidigare varit i blåsväder för att ha förespråkat koranbränning, och nu gällde saken hans stöd av the Innocence of Muslims. Samtliga har dömts till dödstraff.

Domstolens beslut uppfattas som symboliskt då ingen av de dömda befinner sig i Egypten och de lär knappast åka dit. Domstolen hävdade att de gjort sig skyldiga till att skada den nationella enheten, att de förolämpat och attackerat islam offentligt och spridit falsk information. Straffet för detta är döden. Det är vanligt med maxstraff i Egypten för personer som inte är närvarande vid rättegången. Beslut kring sådana straff måste sedan överses av Egyptens högsta religiösa myndighet och slutgiltig dom är satt den 29 januari, så det hela är inte över ännu.

Terry Jones menade att domen visar islams sanna ansikte, som han anser är intolerant och mot grundläggande friheter, till skillnad från i USA där han menar att de har rätten att kritisera regeringen och även religion.

Enligt al-Jazeeras artikel är vissa kristna och mänskliga rättighetsgrupper oroliga att straffen för att förolämpa religion nu kommer att öka i och med att islamisternas makt har ökat.

Rättegången verkar inte ha fått så stor uppmärksamhet i Egypten men den är samtidigt symboliskt viktig för nya regimen som måste visa att de tar detta på allvar, då det varit så stora oroligheter kring filmen tidigare i Egypten och folk har protesterat. Domstolens beslut kommer samtidigt som egyptierna nog har fullt upp med att fundera över vad president Morsi egentligen har för planer, efter att i princip ha gett sig själv fullständiga maktbefogenheter, och konstitutionsförslaget kritiseras för otydlighet och för islams framträdande roll, så de flesta är nog mest bekymrade över hur de ska få sina vardagsliv att gå ihop och sina politiska rättigheter säkrade i framtiden.

Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap, Södertörns högskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar