måndag 3 december 2012

Turkisk kanal bötfälld för Simpson-avsnitt

Som  t.ex. DN, SvD och Hürriyet Daily News har den privata tv-kanalen CNBC-E dömts till böter  motsvarande ca 200.000 skr av Turkiets högsta kontrollorgan för radio och tv (RTÜK). Orsaken anges vara att en episod av The Simpsons har sänts där Djävulen visas styra över Gud. RTÜK säger att kanalen bötfälls för att de gjort sig lustiga över Gud, att de uppmuntrat ungdomar att använda våld genom att mord utförs på Guds order, liksom att de uppmuntras dricka alkohol på nyårsafton. Rapporten från RTÜK nämner också att en Bibeln eldas upp i en scen och att Gud och Djävulen visas i form av mänskliga kroppar.  I en scen serverar dessutom Gud kaffe till Djävulen. Enligt RTÜK kan detta anses vara kränkande för religiös tro, vilket också motiverade böterna.


The telegraph rapporterar att episoden som det gäller är förra årets Halloween-special “Treehouse of Horrors XXII”. I episoden begår Ned Flanders, som är en kristen from karaktär i serien, mord, efter att han tror att Guds röst gett honom en sådan order. När Djävulen kräver att Gud ska servera honom kaffe svarar Gud ”Yes sir”, vilket tyder på att det är Djävulen som har makten, inte Gud – vilket RTÜK tydligen ansåg vara det mest stötande med episoden.

I Telegraph nämns att Turkiet är en sekulär republik och att majoriteten av de 75 miljoner invånarna är muslimer. Religiöst konservativa krafter och premiärministern Erdogan har banat väg för att hindra kritik mot religion, och även tidigare har tv-program kritiserats i Turkiet med religiösa argument.

Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap, Södertörns högskola

1 kommentar:

  1. Men vad är det religionsvetenskapliga perspektivet? Vad har hädelse för betydelse inom (relevant tolkning av) islam? Jämförelser mellan hädelse och upprörande/kränkande uttryck rent allmänt? Vad är det som gör att vi (nåja, rätt många iaf) inte har något problem med att gud serverar djävulen? Jämförbara/kompatibla kulturer eller inte? Etc.

    SvaraRadera