Gadgeten innehöll ett fel

söndag 24 juni 2012

En kommentar i sommarlovstider

Om det talade ordets verkan och välsignelsen: Jag hörde att en präst på en skolavslutning i en kyrka valde att mima välsignelsen – hade då välsignelsen någon verkan? Eller måste frasen uttalas högt för att ha en performativ verkan?

Vad händer om prästen under vigselakten skulle mima: tager du denne…, och den tilltalade svarar ja – blir paret gift? Eftersom den mimande prästens handling väckte stor uppmärksamhet verkar flera ”tro” på mimandets effekt.

 Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria, Lunds universitet

4 kommentarer:

 1. Hur funkar det när döva gifter sig med teckentolk? Måste orden uttalas ändå, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ritteoretiker har beskrivit hur formellt uttalade fraser eller standardiserade handlingar/gester har som syfte att ge performativ verkan oavsett deltagarens intention (du blir gift om riten följs och du säger ditt ja, oavsett om du menar det i djupet av ditt innersta)men din kommentar är intressant....kanske en fråga att reda ut för utövande präster som måste ha stött på detta någongång?

   Radera
  2. I kristendomen anses nog normalt att det krävs intention. Om ett barn döps i en pjäs eller under inspelning av film blir inte barnskådespelaren döpt. (Man behöver inte vara prästvigd för att utföra ett dop. Lekmän kan döpa giltigt, även om det görs mest i s.k. nöddop när man är rädd att barnet, eller för den delen en vuxen, ska dö och det inte finns präst närvarande. Så nej, skådisen behöver inte vara präst för att ungen i pjäsen ska bli omdöpt varje kväll - om det inte varit för det där med intention, då.)

   Teckenspråk är för övrigt ett fullgott språk. Jag utgår från att döva normalt tecknar sitt ja.

   Radera
 2. Detta var väl ändå lite billigt? Vad gäller en välsignelse från en präst finns väl ingen som garanterar en effekt öht. Inom Svenska kyrkan finns en viss sakramentstro men det rör sig ändå inte om magi, väl.

  Nu såg jag inte nyheten ifråga, och noterar att nyheten är gammal. Jag tänker ändå att uppmärksamheten säkert kan handla om flera saker. Min första reflektion är inte att uppmärksamheten gäller huruvuda en mimad välsignelse "fungerar", om det är en effekt man "tror på" eller ej, utan snarare att prästen ägnade sig åt någon form av civil olydnad. Det där med skolavslutningar i kyrkor och medverkande präst som inte får prata om gud är en konfliktsituation för många präster, och annan kyrklig personal med för den delen.

  SvaraRadera