lördag 2 juni 2012

Henry Rollins djuriska religion


Den som har tillgång till tevekanalen National Geographic kommer snart att kunna se ett program som heter Animal Underworld. Programmet som leds av sångaren, författaren och spoken words artisten Henry Rollins kommer att fokusera på hur människor på olika platser runt om i världen förhåller sig till djur och natur. 

Enligt kanalens hemsida och de utlagda filmsekvenserna kommer vi bland annat få följa med när Rollins besöker en kyrka i USA där giftiga ormar utgör en central komponent i den religiösa ritualen. Gudstjänsten som håller på i över tre timmar inkluderar personer som lyfter och bär runt skallerormar till ljudet av böner, handklappning och cymbaler.

I tv-programmet besöker Rollins även Karni Matas tempel i Deshnoke i Indien som framför allt är känt för sina många råttor. Enligt den hinduiska berättelsen var Karni Mata en inkarnation av den kvinnliga gudinnan Durga. Råttorna betraktas som heliga och den som ber en bön i templet skall bli bönhörd enligt Rollins informanter. På den filmsekvens som återfinns på National Geographics hemsida får vi se hur råttorna springer runt fötterna på de barfota personerna som ber och hur de äter från samma kärl som människorna äter ifrån.

De utlagda filmsekvenserna ger inte någon djupare presentation av vare sig den religiösa kontexten eller den historiska bakgrunden, men det är ändå fascinerande att se hur olika vi människor förhåller oss till ritualer, religion och djur. Ur detta perspektiv har Henry Rollins program en potential att bli lärorikt, chockerande och intressant för alla som är intresserade av religion!

Professor Göran Larsson, Göteborgs universitet

2 kommentarer:

 1. Ledsen att meddela att pastorn är död: gissa orsaken.

  http://www.dagen.se/nyheter/-ormpastorn-dog-efter-bett/

  SvaraRadera
 2. Hej Joel

  Tack för informationen, det visste jag inte. Bra att du kommenterar vad vi skriver.

  Mvh

  Göran

  SvaraRadera