onsdag 13 juni 2012

Jihadi salafister i Tunisien


Rapporter sprids nu från Tunisien som rör salafitiska aktiviteter som oroar många. Salafitiska grupper har kommit upp till ytan och har visat polemiska och även våldsamma drag och utmanar den demokratiska utvecklingen i landet. Rapporter meddelar att de tagit över moskéer, att de varit beväpnade och haft flera sammandrabbningar med polis, armé och säkerhetstjänst. De har stängt en bokutställning som hade shiitiska manuskript och attackerat försäljare som sålt alkohol och bränt ner barer. Igår protesterade de mot en konstutställning som de menade förolämpade muslimer och kastade bensinbomber och stenar mot polisstationer. Det konstverk som verkar ha retat upp dem allra mest stavade ordet ”Gud” med insekter. Artikeln som rapporterar om detta skriver också att representanter från det styrande partiet al-Nahda, som kan beskrivas som moderat islamistiskt, också fördömt konstverken som de menar syftar till att provocera och förolämpa, men att det inte ursäktar att våld bryter ut.

Inte alla salafister använder sig av våld som metod men de som förespråkar detta kallas ofta jihadi salafister, och efter Ben Alis fall försökte jihadi salafister förändra Tunisien genom att fokusera termen umma islamiya, ’en islamisk gemenskap’, snarare än watan, ’nationen’, och de strävar alltså efter en samhörighet baserad på islam i första hand och kallar sig också Ansar al-Sharia (’anhängare av shariah’) och vill alltså införa shariah som lag. Lite info finns på deras blog. Tal om ett islamiskt kalifat förekommer också och allt detta bidrar sannolikt till en ökad polarisering i Tunisien då jihadi salafister motsätter sig en civil stat och avvisar sekularism och liberalism t.ex.

Diskussioner om vilka begränsningar i frihet som nu finns i Tunisien och vilka som riskerar att komma framöver har satt fart och många är rädda att det ska bli instabilt framöver. Sekulära kritiker har kritiserat al-Nahda för att inte ha tagit itu med salafisterna och att de måste värna om friheter för alla medborgare. Al-Nahda har själva sagt att de inte skall försöka införa shariah i den nya konstitutionen. Många tror också att salafisternas våldsamma aktiviteter de senaste dagarna är ett resultat av att Ayman al-Zawahiri från al-Qaida i en ljudfil som nyligen publicerats på islamistiska hemsidor kallat tunisierna att försvara islam från al-Nahda och agera för att införa sharia som enda källa för lag, vilket jag tror är sannolikt. (Här kan man ladda ner en utskrift på arabiska och här höra inspelningen på arabiska.)

Susanne Olsson, Docent i Religionsvetenskap, Södertörns högskola
13 juni, 2012

1 kommentar:

  1. Hej Susanne

    Intressant text - men försök att använda större typsnitt och mer luft mellan raderna nästa gång - lite svårt att läsa.

    Mvh

    Göran

    SvaraRadera