onsdag 14 november 2012

Omtvistad ny EU-kommisionär - en fråga om religion?


Utnämningen av Tonio Borg till Maltas nya EU-kommisonär har väckt heta känslor och debatt på nätet och inom EU. I samband med utfrågningen inför sitt nya jobb lovade Borg att leva upp till Europas förväntningar på honom. SvD uppger att han skall ha sagt:

"Jag lovar att vara ärlig och uppriktig med er, inte lova det ouppnåeliga utan bara det som kan göras. Jag ska arbeta oberoende, objektivt - och framför allt europeiskt..."

Maltesern har framför allt kritiserats för sin syn på abort, homosexualitet och skilsmässor och den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har bland annat liknat Borg vid en ”dinosaurie” och ”homofob” i en uppmärksammad intervju som bland annat har publicerats på Youtube enligt SvD. Wikström menar att EU måste säga nej till Borg eftersom han står för en föråldrad "syn på sexuell och reproduktiv hälsa" och därför är han inte bra för EU enligt Wikström. Efter sin kritik har dock Wikström fått ta emot dödshot och kränkande mail.

Huruvida Borg är ärlig i sitt avståndstagande från den kritik som har framfört mot honom är omtvistad och ord står mot ord. Men om vi lämnar denna fråga är det uppenbart att till exempel tidningen Världen idag har en annan syn på Borg än Wikström. Kritiken mot Borg framställs i detta sammanhang som en hetsjakt och en "aggressiv kampaj" riktad mot framför allt katoliker. Utfrågningen av Borg ses därför som en illustration av att EU är motståndare till vad som uppfattas vara "traditionella kristna värderingar" enligt tidningen Världen idag.  Istället har "Hbt-lobbygrupper, pro choice-aktivister och humanister i Europa [...] laddat det tunga artilleriet för att skjuta Borg i sank" enligt tidningen Världen idag. Utan att fördjupa oss i detta resonemang visar debatten som har följt efter Borgs nominering att det dels finns olika uppfattningar om vad som är EU:s grundläggande värderingar och dels olika uppfattningar om vad som är konfliktens orsaker. De attityder som till exempel framförs i tidningen Världen idag visar att vissa kristna kan tolka Borgs åsikter som legitima och att de kan ses som representativa för ”traditionella kristna värderingar” (ett synsätt som tycks delas av Världen Idags skribenter), men detta är en ståndpunkt och slutsats som många kristna i till exempel Sveriges skulle ha svårt att skriva under på. Ur detta perspektiv är debatten en bra illustration av det faktum att kristna också tolkar sina traditioner på en mängd olika sätt.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet   

2 kommentarer:

  1. Tack Göran,
    för att du lägger ett intressant perspektiv på en het diskussion - bra poäng!(länkar hit från mig dagens inlägg på min blogg).

    SvaraRadera