torsdag 1 november 2012

Frälsningsarmén, kanske?


Flera medier har under veckan rapporterat om Frälsningsarméns svikande medlemssiffror. Om tio år är armén borta, menade SvT, om det svikande intresset håller i sig. Bertil Åberg, informationsansvarig vid Frälsningsarmén, konstaterar emellertid att utvecklingen inte är någon nyhet.Det här är en långsam trend sedan 1930-talet, som inte gäller bara Frälsningsarmén utan frikyrkan i stort, och gäller även många etablerade frivilligorganisationer och politiska partier. Vi räknar med Guds kraft och vägledning, prognoser går inte att lita på i den här verksamheten.”

Något som eventuellt skulle kunna tala för Frälsningsarméns fortlevnad är de tendenser man anat hos regeringen att förlita sig mer på kyrkor och frivilligorganisationer i arbetet mot fattigdom och socialt utanförskap. Detta har vi skrivit om tidigare här på bloggen.

Frälsisborgen i Kristinehamn

Men kanske skulle Frälsningsarmén också behöva en make over? Kanske kan uniformerna, de lustiga hattarna och dragspelen det vara en anledning till den åldrande medlemskaran? Samtidigt kan man ju hävda att allt detta ligger i linje med rådande hipster-gone-mainstream-mode och instrumentering. Kanske gör Bertil Åberg rätt i sin gudsförtröstan? Kanske kan den sviktande ekonomin i kombination med sittande regering och rådande modetrender borga för en ljusnande framtid för Frälsningsarmén?!

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar