tisdag 20 november 2012

Vad händer i Malmö med de anti-islamiska rörelserna?


Den 19 november demonstrerade ett 60-tal personer utan för publicistklubbens möte på Moriskan i Folkets park, Malmö. Skälet var att publicistklubben hade bjudit in Ingrid Carlqvist (tryckfrihetssällskapet) och Lars Vilks till debatt. Demonstranterna påstod att Counter-Jihadrörelsens åsikter normaliseras om dess företrädare bjuds in och deras idéer diskuteras offentligt. Tryckfrihetssällskapet bjöd nyligen in Geert Wilders till Malmö och Lars Vilks var nyligen i USA där han talade på ett Counter Jihadmöte. Nätverket mot rasism organiserade demonstrationen. 

Samtidigt som detta sker försöker Erikshjälpen tvinga C. P. Herslow, Skånepartiets ständige ordförande, att dra in sin nya bok (2012) som är ett angrepp på islam. Skälet är att biten om kvinnlig könsstympning tydligen är plagierad från Erikshjälpens egna texter. Boken som har titeln Om Islam – till all världens 9-åringar är ett ganska tjockt anti-islamiskt manifest som verkar påfallande rörigt. Ni kan se innehållsförteckningen med hjälp av röda små länktexter just under bilden om ni följer boktitelslänken. Skälet till att Erikshjälpen inte nöjer sig med en errata eller ekonomisk kompensation är att de inte sympatiserar med Skånepartiets linje.
Bekämpandet av rasism och stereotypiska och oinitierade angrepp på religion (även kallat kritik av vissa) sker med grundtanken att dessa röster inte ska kunna sprida sitt budskap eller få en plattform. Detta är så märkligt i dessa dagar där vem som helst kan lägga upp vad som helst i en mångfald av kanaler och former. Nätet svämmar över av hat. Om Herslows 200-kronors-bok dras in läggs den väl upp som PDF, vilket den inte gjorts hittills. Om Publicistklubbens journalister inte bjuder in Carlqvist och lyssnar och försöker förstå eller kan avfärda henne så har Carlqvist ändå kanaler för att höras. För att inte tala om Lars Vilks. Demonstrationen har gissningsvis gett henne mer publicitet än mycket annat. Och detta utan att hennes åsikter har granskats denna gång. Dramaturgin blir för och emot. Inte en kritik av Carlqvist konspirationsteorier.

Globaliseringen som process innebär bland annat en medialisering av allt möjligt. Privata gliringar som en gång hördes på skolgården kan nu läsas eller ses på Internet. Lokalpatriotiska partier som tidigare på sin höjd kunde försöka affischera elskåp lägger nu upp bloggar och skriver i kommentarfält på rikstidningars hemsidor. Och människor som konsumeras av hat mot en eller annan religion, etnisk grupp, eller vad det nu må vara, hittar gelikar att samtala med och kan bygga upp tidningar, kulturproduktion (t.ex. musik), internationella nätverk och så vidare med hjälp av Internet. Så som Internet ser ut nu kan detta inte stoppas, och i grund och botten bör det inte stoppas. Fritt informationsutbyte gäller ju även de som brukar det till sådant som inte just du gillar. 

Det finns dock ett antirasistiskt ansvar som måste tas, men på annat vis: Att bemöta rasism, fientligheter, dumheter och fördomar med förkrossande analys. Det är egentligen inte så svårt då rasister, fascister, hatare, nationalromantiker och lokalpatrioter på alla plan påfallande ofta är illa pålästa och dessutom har historia och den socio-ekonomiska och politiska verkligheten emot sig. Det svåra är att koka ned analysen till smidigt förmedlade ord som så många som möjligt kan ta del av. Men uppenbarligen behövs diskussionen tas, inte minst i Skåne.

Jonas Otterbeck, docent i islamologi, Lunds universitet

1 kommentar:

  1. Så du tänker regga dig på Flashback och Familjeliv? Det kan bli svårare att ta fajten än vad du tycks tro. För det första för att många inbitna hatare inte lyssnar på rationella argument och vägrar ta till sig fakta, för det andra för att fakta och verklighet kanske inte alltid talar för din sak, för det tredje för att man redan möter många akademikerpå forum och i bloggars kommentarsfält och de är inte heller särskilt väl inställda till invandringspolitiken och religiös utövning i samhället (kanske dina kollegor på institutionen redan är där?) och för det fjärde för att om du tar med dig den von oben-attityd som du avslöjar i det här inlägget lär du bara reta upp folk.

    SvaraRadera