fredag 23 november 2012

Ytterligare ett fall inspirerat av Breivik


Ytterligare ett fall inspirerat av Breivik har rapporterats från Polen. Aftonbladet rapporterade nyligen att en forskare vid ett polskt lantbruksuniversitet arresterades efter att ha planerat att detonera en bomb utan för det polska parlamentet. Syftet tycks ha varit att döda presidenten, premiärministern och ledamöter. Precis som Breivik var planen att detonera en kraft sprängladdning som placerats på en lastbil. Enligt media drevs mannen av antisemitiska och nationalistiska känslor.

I förhör uppger den arresterade mannen att han var inspirerade av den norske terroristen Anders Behring Breivik. Samtidigt som mannen arresterades häktade polisen ytterligare personer som misstänks för planerad terrorism. Trots att de exakta orsakerna till dådet är oklara är det tydligt att "Polens nationalistiska grupper vänder sig mot utländskt inflytande och anser att landet glider bort från sina katolska rötter" enligt Aftonbladet.

Enligt media kunde mannen bland annat gripas eftersom hans fanns med bland Breiviks utländska kontakter, det vill säga personer som haft någon kontakt med Breivik.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar