torsdag 5 juli 2012

Forskning motbevisar inte guds existens


Upptäckten av Higgs partikel skall inte göra kristna nervösa menar Sune Svanberg, professor emeritus i atomfysik och medlem i Västerkyrkan i Lund i en artikel publicerad i tidningen Dagen. Enligt Svanberg motbevisar inte forskningen att gud har skapat världen, enligt honom är forskning ”bra eftersom den hjälper oss att beskriva Guds värld och Guds skapelse”. Det är snarare så att gud har gett oss en förmåga att utforska och förundras inför skapelsen menar Svanberg.

Utan att fördjupa diskussionen är intervjun med professor Svanberg ett exempel på hur en troende förenar tro och vetande. Trots att Svanberg är långt ifrån ensamma i sin ståndpunkt är detta ett perspektiv som ofta skapar häftiga diskussioner och som förmodligen har en god potential att uppväcka Ingemar Hedenius (1908-1982) debatt om tro och vetande som rasade i Sverige i mitten av 1900-talet. Vilka svar och reaktioner fynden i Cern-laboratoriet kommer att ge upphov till återstår att se.

För den som vill läsa mer om higgspartikeln kan läsa vidare här på bloggen.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet   

4 kommentarer:

 1. Jag kan rekommendera följande artikel om Higgspartikeln:

  http://gluefox.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Hela grejen med religion är ju att det inte går att bevisa, det handlar om tro. Gud finns i huvudet på den som tror och den tron kan inga bevis rubba. Om man slutar att tro för att bevis finns för att just hans gud inte existerar så är man inte särskilt stark i tron.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Håller helt med om att tro inte går att bevisa - det är just människors övertygelser som är det intressanta för ämnet religionsvetenskap. Som religionsvetare studerar vi vad människor tycker, tänker och agerar på basis av något som de kallar för religion. Vårt ämne är med andra ord ett samhällsvetenskapligt och humanistiskt ämne och vår syfte är inte att bevisa huruvida gud finns eller inte finns eller vem som tror rätt eller fel. Att bevisa huruvida gud finns ligger utanför vetenskapens möjligheter enligt mig. Intressanta framsteg har också gjorts inom naturvetenskapens områden - ett fält som blir allt mer intressant för religionsvetare. Dessa faktum gör det dock inte mindre intressant att studera det ämne som människor kallar för religion enligt mig.

  /Göran

  SvaraRadera