söndag 29 juli 2012

Ramadan, OS och elitidrott V: Saudisk kvinnor deltar i OS


Som flera svenskatidningar har rapporterat är det första gången någonsin som samtliga länder som deltar i OS har både kvinnor och män som tävlar för dem. Saudiarabien, tillsammans med Brunei och Qatar är de länder som tidigare aldrig haft kvinnor med i sin trupp. I år springer således Sarah Attar 800m och Wodjan Shahrkhani tävlar i judo för Saudiarabien. 

Sarah Attar

Från officiellt Saudiskt håll är det sagt att de ska klä sig på ett sätt som behåller deras ”värdighet”. Många hade nog hoppats att Dalma Rushdi Malhas skulle vara med och tävla i hoppning. Hon tog nämligen brons i ungdoms-OS 2010. Tyvärr kommer Dalma dock inte att ställa up i årets OS då hennes nyinförskaffade häst (från Sverige) Caramell har blivit skadad.

Saudiarabien domineras av det som brukar kallas ”wahhabism”, det är en puritansk sunnitisk tolkning av islam som vuxit fram ur den hanbalitiska lagskolan. Muhammad ibn Abd al Wahhab (1703-1792) har givit namn rörelsen. Det är en tolkning som kan beskrivas som bokstavtrogen (till skillnad mot t ex kontextuell), där men strikt följer vissa källor utan att tillåta nytolkningar. För kvinnor i Saudiarabien innebär detta att deras rörelsefrihet är start begränsad och det finns flera beslut som de inte kan fatta om sina egna liv utan tillåtelse från en manlig släkting.

Att nu tillslut kvinnor får tävla i OS kan ses som något som borde ha varit självklart för länge sedan, men frågan är om det också kan ses som ett av flera tecken på att förändringar trots allt är på gång. Förra året meddelades att kvinnor kommer att få rösta i kommunalvalen 2015 och att de kommer kunna bli medlemmar i de rådgivande shura-kommittéerna. Att fortsätta inskränkta kvinnors rättigheter har onekligen visat sig omöjligt, men frågan är om dessa myrsteg räcker i en värld där allt fler Saudiska kvinnor, som t ex den välkända Muna Abusuleiman gör sin röst hörd.

Jenny Berglund, lektor, Södertörns högskola

1 kommentar:

 1. Ingen av Saudiarabiens deltagare har ens kvalificerat sig till OS, resultatmässigt. Dom har fått en "specialinbjudan".

  Och att IOK skall tumma på säkerhetsföreskrifterna av religiösa skäl, är naturligtvis ett steg i fel riktning! Av säkerhetsskäl har huvudbonader förbjudits i Judo. Det sekulära samhället backar för islamister! För Saudiarabien är förstås en islamistisk diktatur.

  Dessutom: reglerna föreskriver att OS-deltagare i Judo måste ha svart bälte och hon har endast blått. Svart är högst, sen brunt och därefter blått. Så två snäpp under mininivån!

  Det fanns överhuvudtaget INGET skäl för kvinnan att delta i OS! Många världsmästare, långt bättre än henne, får ej delta, medan hon åkt in på en räkmacka! Orättvist mot övriga deltagare.

  Skall vi ge eftergifter åt islamister för att deras kvinnor skall få delta? Knappast rätt väg. Vill islamisterna inte rätta sig efter IOK:s regler, så bör DOM själva ta konsekvenserna.

  Skall IOK anpassa sig efter islamister, eller bör islamister anpassa sig till IOK:s sekulära regler? IOK valde fel väg! Principklöshet!

  SvaraRadera