lördag 14 juli 2012

Pussy Riot


Turerna kring det ryska punkbandet Pussy Riot fortsätter. I februari i år anklagades bandet för huliganism – ett brott som kan ge upp till sju år fängelse – efter att ha spelat låtarna Holy Shit och Mother of God send Putin Away i den rysk-ortodoxa frälsarkyrkan i Moskva.Det är emellertid inte bara Putin som ogillat bandets tilltag. En av deras främsta kritiker har hela tiden varit den ryske patriarken Kiril I, som enligt tidningen Dagen ska ha uttryckt att bandmedlemmarna borde brännas på bål.

Protesterna mot rysslands agerande har spritt sig runt om i världen, och många har också kritiserat kyrkans och patriarkens agerande. Hans Lindstrand, missionsföreståndare vid Ljus i Öster, kritiserar den ryske patriarken: ”Vi är tillbaka på medeltiden i sådana uttalanden. Jag tycker att det är flagrant när en kyrka uttalar sig på det sättet”, säger han till Dagen.

Nu rapporteras hur ytterligare en ung kvinna gripits, efter att i protest låtit korsfästa sig själv utanför en kyrka i St Petersburg. På korset stod inskrivet, ”Your democracy could start here.”Under Sovjettiden blev ofta kyrkan en symbol för motstånd. Idag är ortodoxa kyrkan, enligt Hans Lindstand, lierad med makten och förlorar, inte minst genom patriarkens uttalanden, stöd bland unga ryssar.

I samband med protesten i St Petersburg samlade man in pengar för att ”restaurera Rysk-ortodoxa kyrkans rykte.”

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet


2 kommentarer:

  1. Jag läste en gång om en enkel snickarson från Gallileen. Han blev avrättad för hädelse av det religiösa etablissemanget.

    SvaraRadera
  2. Jag känner starkt för dessa modiga unga flickor! Ryssland är på väg att bli en diktatur! När skall väst säga ifrån?

    SvaraRadera