torsdag 5 juli 2012

Universums gåta löst?


Medier världen över rapporterar att forskare vid Cern-laboratoriet utanför Genève troligtvis har bevisat existensen av den så kallade higgspartikeln. I en populärvetenskaplig och vetenskapshistorisk storsäljare från 1993 döpte nobelpristagaren Leon Lederman partikeln till The God Particle. Anledningen till detta, skriver han, var att partikeln (som då ännu bara fanns som en hypotes) var så central för den samtida fysiken och så avgörande för förståelsen av universums uppbyggnad, men samtidigt så flyktig och svårfångad. Sedan dess har higgs partikel ofta fått, som det heter, något religiöst över sig.

Dagens Nyheters vetenskapsjournalist Karin Bojs kallar partikeln för ”universums felande pusselbit,” (5/7) och i gårdagens SVT Debatt utropade Alexander Bard att detta var en ”religiös grej”. Genom att förstå upptäckten i religiösa termer menade Bard att man tagit tillbaka religion dit den hör hemma, eftersom religion (etymologiskt) betyder det som binder oss samman. (Läs om gårdagens debatt här).

Om jag förstår Karin Bojs rätt så är det just detta partikeln gör. Den binder andra partiklar samman och skapar massa. Partikeln kan därför förstås av fysiker som fröt till Big Bang, och för kristna som Guds "Varde!". I Bojs artikel lämnas dock Gud utanför och istället illustreras higgspartikeln av en snygg tjej på ett cocktailparty som får andra minglare att stanna upp och samlas kring henne.


Partikeln, eller beviset för att den finns, har även en meningsskapande funktion för många människor på ett sätt som kan förklara varför vissa talar om den i religiösa termer. Den nästan koan-liknande undertiteln till Ledermans bok är, ”om universum är svaret, var är frågan?” För många fysiker är partikeln det yttersta svaret på ”universums gåta”. På detta sätt kan förhållandet till partikeln påminna om teologen Paul Tillichs (d. 1965) definition av religion som ”the ultimate concern.”

Higgspartikeln och arbetet vid Cern har sammankopplats med religion även i andra sammanhang. Främst kanske i Dan Browns bästsäljare Änglar & Demoner, där fysiker lyckas återskapa inte endast universums uppkomst, utan även mörk materia som kan leda till universums undergång. Kanske är det apokalypsen, snarare än Big Bang, som fysikerna upptäckt? Och detta samma år som Mayakalendern säger att jorden ska gå under…Lederman skriver också att han ursprungligen ville döpa sin bok till The Goddamn Partikel, just på grund av higgspartikelns elakartade natur.

Kan upptäckten på ett tillfredsställande sätt ge oss svar på universums gåta (om nu någon sådan finns)? Eller är det en dörr till apokalypsen man funnit i acceleratortunneln under Frankrike och Schweiz? Den som lever får se.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet

1 kommentar:

  1. Ett ytterst intressant ämne! Jag HOPPAS verkligen att man funnit Higgs boson, annars får vi demontera standardmodellen av materia och partikelfysiken måste skrivas om. Det blir dyrt!

    Dessutom är jag inte förtjust i dom teoretiska riskerna att man skapar ett mini svart hål, som i förlängningen ev. kan sluka jordklotet! Jag känner mig inte helt lugnad av fysikernas försäkringar! Många av dom har ju sin utkomst från just CERN!

    läs mer här: http://klartexten.wordpress.com/2009/11/15/svarta-hal-i-do/

    SvaraRadera