fredag 12 oktober 2012

Hizb ut-Tahrir och Sveriges Unga Muslimer

Som Göran skriver här nedan försöker sedan en tid Hizb ut-Tahrir etablera sig i Sverige. I nuläget vet vi mycket lite om hur rörelsen är organiserad i Sverige och vilka eller hur många som engagerat sig i rörelsen. Så som Muslimska multinationella föreningen beskrivs finns likheter till andra mer eller mindre radikala rörelser, som exempelvis Swedish Defence League – det tycks huvudsakligen röra sig om ett fåtal unga män och en Facebook-sida.

Det är intressant att notera, som Göran skriver, att Lway al-Maeeni inte bara är frontfigur för Hizb ut-Tahrir utan även ordförande för KTH Muslimska studenter (KTHMS) som lyder under paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). I vilken mån KTHMS och SUM har kännedom om al-Maeenis engagemang i Hizb ut-Tahrir är oklart, men troligen upplever de flesta medlemmarna i dessa organisationer kopplingen som besvärande.

Det är inte första gången SUM haft kopplingar till individer med mer extrema åsikter. 2010 bjöd de exempelvis in predikanten Abdullah Hakim Quick till en konferens i Stockholm, och kritiserades då starkt när Hakim Quick anklagades för att tidigare ha gett uttryck för anti-semitism och homofobi.

Röster har höjts för att Ungdomsstyrelsen ska dra in det stöd som utdelas till SUM, men efter granskning har man bedömt att de har rätt att behålla sitt stöd. Kanske kommer denna fråga att aktualiseras nu igen.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

10 kommentarer:

  1. Det kanske finns en naturlig förklaring (om man anser att föreningar ingår i naturen): nämligen att de som hamnar på olika förtroendeposter inte alltid är de mest representativa för föreningsmedlemmarnas flertal, utan snarare är sådana som har energi, kan prata för sig, verkar jobba energiskt för föreningen etc. Om större delen av medlemskadern är tämligen passiv blir det raka spåret för strebrarna, även om dessa råkar ha lite 'konstiga' åsikter ibland. Flera politiska partier i Sverige ligger ganska risigt till numera på grund av ledningar som mer är karriärister än medlemsföreträdare. Om det handlar om en förening vars medlemmar i sin tur är föreningar kan nog problemet bli ännu värre. Många av de i styrelsen som ser vad som händer kan vara av ungefär samma typ som de farliga karriäristerna, och då blir det verkligen svårt att få stopp på dem. 'Den ena handen tvättar den andra', ungefär. - Är inte detta en sociologisk hypotes som skulle kunna tillämpas såväl på SUM som TCO eller LO?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För den som förstår islam på ett elementärt plan är det uppenbart att Hizb ut-Tahir är inne på rätt spår. Det inser förstås även Sveriges Unga Muslimer.

      Det finns endast ETT islam. Även om det kan kännas som en obehaglig sanning.

      Radera
    2. Hej

      Vi diskuterar på olika plan här. Som religionsvetare tar vi inte ställning till vilken av alla de myriader tolkningar av islam som kan tänkas vara "rätt spår". Som troende kan man naturligtis vara övertygad om att det finns en riktig tolkning. För oss som skriver här på RVK är det därför viktigt att tydligt skilja mellan konfessionella och icke-konfessionella religionsförståelser.

      Simon

      Radera
  2. Hej Björn

    Tack för intressant kommentar.
    Det ligger säkert en hel del i vad du säger. Vissa har menat att exempelvis Socialdemokratin från, säg, Palme och framåt snarare sågs som ett karriärsalternativ än som en arena för att flrvärkliga en socialdemokratisk ideologi och att detta skulle ligga till grund för hur socialdemokratin närmat sig högern och därför tappat i betydelse.

    Men det gör inte frågan mindre intressant eller eventuellt problematisk. Kan en delvis skattefinansierad förening företrädas av någon som verkar mot demokrati och mäsnkliga rättigheter? Och vill medlemmar i SUM och KTHMS företrädas av en sådan person, eller kommer det att drabba föreningarna negativt?

    Simon

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det är tragisk att du är så oseriös, ur ett akademiskt perspektiv. Akademiker undviker värderande termer såsom "extremism" eller liknande ord. I så fall man man byta ut det mot termen "radikalt". Det är verkligen ett orwellianskt språkbruk att hävda att en fredlig, demokratisk organisation skulle vara extrem.

    Mvh
    Isak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isak

      Ja, radikal kanske är ett bättre ord. Jag ändrar.

      Mvh
      Simon

      Radera
  4. "troligen upplever de flesta medlemmarna i dessa organisationer kopplingen som besvärande"

    Varför tror du det? SUM har precis som du påpekar redan tidigare kopplats till extremister. Tänkte du "besvärande" i den mening att SUM kan råka avslöja sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Besvärande för att jag gissar att majoriteten av SUMs medlemmar inte sympatiserar med HuT, och dels för att en sådan koppling kan innebära att de får svårare att få anslag etc.

      Mvh
      Simon

      Radera
    2. Varför gissar du det? HuTs ideologi är inte främmande inom moderna muslimska strömningar. SUMs tidigare samröre med rena hatare är graverande. Jag gissar motsatsen.

      Radera
    3. Hej

      Jag gissar detta del pga av att HuT ju tycks ha mycket få anhängare i Sverige, och dels genom kontakter med medlemmar i SUM.

      Mvh
      Simon

      Radera