måndag 15 oktober 2012

Ovanlig begravning i Göteborg

Den som har möjligheten att promenera längst med några av centrala Göteborgs mest vackra gator kan läsa oroväckande plakat om att träden längs Vasagatan och Linnégatan skall fällas och ersättas med nya träd. De gamla träden är tydligen angripna av röta och måste ersättas innan de blir en fara för fotgängare och trafikanter i stadens kärna enligt GP:s rapportering. Till skillnad från protesterna som exempelvis tog fart i Stockholm 1971 i samband med att almarna i Kungsträdgården skulle fällas för att ge plats åt en ny tunnelbaneuppgång har trädfällningen i Göteborg än så länge inte frammanat några starka protester. På ett av träden längs Vasagan kunde man dock följande anslag: 
Välkommen till min begravning.
Nu tackar jag och 170 av mina trädvänner i Vasaallén och på Linnégatan för oss. Under 150 år har vi sett staden utvecklas och människor har kommit och gått, men nu är det bestämt att vi ska sägas ned. 
Begravningen startar 09.30 på måndag 15 oktober. Känn dig välkommen att delta och ta ett sista farväl. Läs mer om vår begravning på Göteborgs Stads hemsida.
Kom ihåg! Ni vet aldrig när ni får en dödsdom, så ta vara på varandra. Varma hälsningarFamiljen Lind


Vem som har satt upp affischen är för mig okänt, men det är en intressant anspelning på att nedsågningen av träden ses som en begravning. Huruvida denna och liknande anspelningar kan leda till en mobilisering mot fällningen av träden är dock oklart. Protesterna har givetvis inte en grund i en föreställning om eller uttolkning av religion, men det är intressant att se hur ett religiöst språk också kan användas för att väcka känslor och mobilisera till motstånd även när det gäller frågor som inte uppenbart handlar om religion.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

4 kommentarer:

 1. Thailand har ordinationsritualer utförts för träd för att hindra avverkning. Det finns många spännande kopplingar mellan geografi, ekologi och religion som är värda mer utforskande!

  Mvh

  SvaraRadera
 2. "I Thailand..." ska det stå....

  Mvh
  Katarina Plank

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Religion och ekologi är spännande ämnen som borde utforskas mer

   /Göran

   Radera
 3. http://www.facebook.com/events/121430294675610/

  SvaraRadera