söndag 19 augusti 2012

Breiviks första efterföljare?


Flera medier rapporterar att tjeckisk polis gripit en 29-årig man misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Polisen fattade misstankar mot mannen i samband med att han använt sig av Breiviks namn på internet. I mannens lägenhet ska man ha funnit bland annat en polisuniform, flera vapen och en apterad sprängladdning med fjärrutlösare. Vad eller vilka som var målet för mannens planerade attack framgår inte från rapporteringen, men enligt brittiska BBC uppger den tjeckiska polisen att de arbetar utifrån hypotesen att mannen sympatiserar med Breivik ideologiskt.

Som jag skrivit tidigare här på bloggen kan delar av det kompendium Breivik publicerade på nätet strax innan terrordåden i Norge förra året läsas som en terrorhandbok. Brevik har själv menat att hans terrordåd är att anse som ett medel – vars mål är att sprida kompendiet 2083 – A European Declaration of Independence och inspirera andra att begå egna liknande terrorattacker.

Som Göran Larsson skriver i ett inlägg om nya terrorhot mot Norge kan man peka på viktiga likheter mellan terrorister oavsett hur de legitimerar sina handlingar, liksom att terrorister inspireras av varandras metoder oavsett ideologisk hemvist. Breivik tycks själv ha inspirerats i sina dåd av al-Qaida och den västerextrema Baader-Meinhofligan.

Jag har skrivit tidigare om intressanta likheter mellan den svenske självmordsbombaren Taymour Abdulwahhab och Anders Behring Breivik, och om hur emotionsforskning kan hjälpa oss att förstå drivkrafter bakom terrorism.

Det är uppenbart att samtida terrorism ställer oss inför viktiga tvärvetenskapliga utmaningar, och det faktum att terrorister oavsett ideologisk hemvist uppvisar likheter och inspireras av varandra understryker behovet av att mötas över ämnes- och intressegränserna för att lära oss mer om samtida terrorism och hur denna kan motarbetas.

Simon Sorgenfrei,
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs univesitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar