torsdag 16 augusti 2012

Ramadanserier oroar etablissemanget


Daniel Martin Varisco har skrivit ett intressant inlägg om ramadanserier som blivit väldigt populära att se på. I år är det stora diskussionstemat serien om den andra kalifen ʻUmar ibn al-Khattab.  Trailern kan man se här.

36 år efter den debatterade filmen The Message av Moustafa Akkad som behandlade islams profet Muhammads liv - utan att visa honom i bild - har nu denna gigantiska produktion om 30 episoder producerats och diskussioner pågår om det är korrekt att visa en avbildning av en av profetens närmsta kompanjoner. Både stormuftin i Saudiarabien och sheikher på al-Azhar i Kairo har varit kritiska, till exempel.

Försvarare finns också. Många uppskattar att se välgjord film om islams formativa period. Serien är gjord för att underhålla muslimer och inte för att konvertera folk till islam. Vidare är film en del av våra liv och under ramadan har det i många länder blivit tradition att följa en serie, så produktionen av ramadan-serier verkar vara här för att stanna och däri ligger självfallet också mycket pengar.

Daniel Martin Variscos analys är att denna och liknande filmatiseringar attackeras eftersom de tillåter att ”helig historia” iscensätts och kanske därmed också ifrågasätts av vanligt folk och gör att de bildar sig en ny uppfattning om islams historia oberoende av vad religiösa auktoriteter säger. Religiösa traditioner och uppfattningar är förvisso i ständig omvandling, men det är inte nödvändigtvis något som alla uppskattar och strategier för att hindra detta är inte ovanligt. Även om just denna serie om ʻUmar inte verkar vara så kontroversiell, utan håller sig i stora drag till traditionell muslimsk historieskrivning, verkar dess popularitet oroa religiösa etablissemang som vill värna om sin tolkningsauktoritet, som är under ständig utmaning. De religiösa etablissemangen har inte kontrollen över hur den tidiga historien presenteras för muslimer i serien, och inte heller receptionen av den. Det är inte osannolikt att de som följer serien börjar reflektera kring frågor som rör kvinnors roll, politiskt styre och den islamiska lagens användning och bildar sig en egen uppfattning i dessa frågor.

Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap, Södertörns högskola


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar