söndag 5 augusti 2012

Dödsskjutning i tempel


Minst sju personer dödades idag, söndag den 5 augusti 2012, vid en attack på ett Sikhiskt tempel i staden Oak Creek, i deltasten Wisconsin. Enligt Svenska Dagbladets rapportering var det en beväpnad man som öppnade eld inne i templet. Förutom de sju döda – som också inkluderade gärningsmannen – blev ett stort antal personer skottskadade och allvarligt sårade.

I både Europa och USA tillhör olika former av attacker mot religiösa byggnader inte något ovanligt – speciellt när det gäller moskéer. Framför allt handlar det om olika former av vandalism så som klotter och graffiti, men också om anlagda bränder, beskjutningar och bombattentat. Media rapporterar ofta om dessa incidenter, men den som vill få en mer samlad bild för Sverige kan bland annat vända sig till BRÅ:s årliga Hatbrottsrapporter.

Det är dock oklart hur vanligt förekommande attacker på byggnader och lokaler som används för religionsutövning är och det saknas en heltäckande kartläggning för Europa och Nordamerika. I Sverige tycks mörkertalen också vara omfattande eftersom många församlingar saknar kunskap om att det är möjligt att anmäla diskriminering, hot och vandalism. Men studier bland till exempel muslimska grupper i Sverige indikerar att många församlingar inte anser att det är lönt att anmäla dessa händelser eftersom de inte leder till en minska utsatthet. 

Avslutningsvis är det viktigt att betona att motiven till varför det Sikhiska templet i Oak Creek attackerades är okända, men enligt CNN var templet inte nybyggt och det fanns inga hot mot Sikherna i staden vid tidpunkten för attacken.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar