måndag 27 augusti 2012

Förbjuda islam?


I samband med den islamfientliga manifestation som hölls i Stockholm i somras menade en talesperson för Swedish Defence League att muslimska organisationer borde förbjudas i Sverige. Nu rapporteras att Pär Norling, SD-politiker i Bollnäs, vill totalförbjuda islam och deportera landets muslimer.

Norling menar också att lagen måste skrivas om så att kriminellt belastade individer med invandrarbakgrund ska kunna utvisas ur landet även om de är svenska medborgare, han vill även att lagen ska tillåta att sådana individers hela familjer ska utvisas ur landet. Norling gör också klart att han ogillar religionsfriheten och att den bör avskaffas. Detta, menar han vidare, är majoritetsuppfattning bland Sverigedemokrater:

Innerst inne tycker de flesta som mig. Många har uppvaktat mig, folk har ringt som galna idag. Det tycker det jag säger är så bra

Om detta stämmer kan vi inte veta. Partiets pressansvarige, Martin Kinnunen, har valt att inte uttala sig om Norlings utspel. Men att en svensk politiker förespråkar en omskrivning av svensk och internationell rätt genom att göra skillnad på medborgare utifrån etnisk och religiös bakgrund och förespråkar möjligheten att utdela kollektiva straff, samt vill avskaffa religionsfriheten som är en del av de mänskliga rättigheterna är naturligtvis anmärkningsvärt.

Vi kommer att få anledning att återkomma till dessa frågor.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

4 kommentarer:

 1. Dom som vill förbjuda pojkarnas omskärelse vill också egentligen , förhoppningsvis omedvetet, förbjuda hela islamen.Den frågan har samma dignitet i islam ( och judendomen) som dopet i kristendom .Vad skulle hända med kristendomen om man skulle förbjuda dopet?
  Väl menande debattörer tycks inte förstå vidden av sina väl menande förslag ,utan dom hamnar på samma sida med tex SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MArcus

   Tack för en intressant kommentar. Jag tror det kan finnas olika sätt att förstå såväl kritiken mot omskärelse, som det kristna dopet, repsektiva judisk och muslimsk omskärelse. Vi får återkomma till detta i ett separat inlägg.

   Fortsätt kommentera!

   Simon

   Radera
 2. Det är väl ändå inte jämförbart att vara religiös muslim och kriminellt belastad??? Gör han verkligen den sammankopplingen som det verkar i artikeln? (Jag har ingen aning - har inte läst på). I så fall väldigt konstigt.
  Det är även konstigt som i kommentaren ovan att jämställa omskärelse med dop. Omskärelse innebär ju att man skär i kroppen (vad man nu än tycker om förbud eller inte förbud i detta), vilket man inte gör i ett dop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mimmi

   Nej, det var jag som hade uttryckt mig slarvigt i texten. Jag har nu lägt in ett litet "också" som gör det tydligare att politikern dels vill förbjuda islam och utvisa alla muslimer, och dels OCKSÅ kunna utvisa svenska medborgare med invandrarbakgrund om de begår brott + deras familjer.

   Vad gäller MArcus kommentar tror jag inte han menar att de är jämförbara som faktiska handlingar, utan att de kan ha en jämförbar symbolisk betydelse för judar, muslimer och kristna. Vi återkommer till det.

   Allt gott,
   Simon

   Radera