måndag 13 augusti 2012

Vår i Bahrain?


SvD rapporterar att en 19-årig man i Bahrain har dömts till två års fängelse för att ha uttalat sig nedsättande om profeten Muhammads hustru Aisha. Bland sunniter kallas Aisha för Muhammads mest älskade hustru. Hon var dotter till profetens följeslagare, tillika den förste kalifen, Abu Bakr och gifte sig som mycket ung med Muhammad. Sunnitiska muslimer aktar Aisha som en lärd och modig kvinna. Enligt sunnimuslimsk historieskrivning ska hon ha memorerat koranen utantill och har fått epitetet ”de troendes moder”.

Bland shiiamuslimer finns emellertid en annan bild av Aisha och andra tolkningar av viktiga händelser i islams tidiga historia. Efter profetens död ägnade sig Aisha inte endast åt koranstudier, utan engagerade sig även politisk. Hon vände sig mot profetens svärson, den förste shiitiska imamen, Ali och mötte honom till och med på slagfältet i det så kallade Kamelslaget. Detta har föranlett en mer negativ bild av Asiha bland shiiamuslimer.

Kamelslaget

Majoriteten av Bahrains befolkning är shiiamuslimer, medan kungafamiljen och stora delar av den härskande eliten är sunniter. Liksom i många andra arabländer har Bahrain skakats av uppror sedan våren 2011. Dessa har slagits ner med brutalitet, men blossat upp gång på gång.

Kanske kan man tolka bloggarens inlägg om Aisha, och domen, som ett led i den pågående konflikten mellan den shiitiska majoriteten och den sunnitiska eliten?

Är det någon som vet mer?

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar