lördag 18 augusti 2012

Iftar en svensk traditionIftar i riksdagshuset är numera en svensk tradition, sedan 2006 har Mehmet Kaplan m fl riksdagsledamöter bjudit in till sådana måltider minst en gång per år. Genom åren har ministrar, talmän och partiledare bevistat arrangemangen.

I onsdags bjöd Kaplan åter in till iftar i riksdagshuset. Iftar innebär att man vid mörkrets inbrott bryter fastan tillsammans. Inbjudna var företrädare för olika muslimska organisationer, politiker, forskare, journalister m fl. Temat för kvällen var Östturkistan och uigurerna. Företrädare för uigurerna fanns på plats och maten som serverades var också traditionellt uigurisk. Mehmet Kaplan inledde kvällen med att tala om uigurernas situation samt att uppmärksammade det faktum att flera uiguriska flyktingar till Sverige har hotats med utvisning trots att uigurer i Kina lever under förtryck och förföljelse. Glädjande nog kunde han dock också berätta att migrationsverket tillfälligt stoppat vissa utvisningar. 


Att bjuda in till iftar i parlament är en tradition i många icke-muslimska länder.  Tidigare under årets ramadan bjöd t ex president Barack Obama in till iftar i Vita Huset. I sitt välkomsttal uppmärksammade han religionsfriheten i USA samt nämnde att Thomas Jefferson redan för 200 år sedan höll en ”sun set dinner” för en delegation från Tunisien, möjligen den första iftar som hållits i Vita Huset? Med tanke på Obamas och andra amerikanska presidenters tradition att bjuda in till iftar ställer man sig frågan vilken svensk statminister som kommer att bli den första att stå värd för en iftar-middag? Statminister Fredrik Reinfeldt har onekligen fortfarande chansen, frågan är om han tar den?

Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap, Södertörns högskola

2 kommentarer:

 1. Som om muslimska traditioner vore något önskvärt? Islam är en kvinnoförtryckande och homofob ideologi. Och då avser jag förstås även mainstream muslimer!

  Sådana tendenser bör tvärtom elimineras från samhället. Inte välkomnas!

  SvaraRadera
 2. Hej

  Islam tolkas och praktiseras olika av olika muslimer. Det finns homofoba och misogyna uttolkningar, liksom hbtq- och feministiska uttolkningar av islam. Se mitt inlägg om queerteologi.

  Med vänlig hälsning,
  Simon

  SvaraRadera