lördag 4 augusti 2012

Ramadan, OS och elitidrott: Förlust efter 82 sekunder, en seger för kvinnligt deltagande


Det var över på 82 sekunder, men det kommer att kommas ihåg som en av de mest minnesvärda ögonblicken i OS. Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhanis förlust på mattan igår ​​hyllas som en seger för kvinnor i Saudiarabien, en seger som skulle ha verkat otänkbar om inte tusentals fans i London och miljontals hemma Saudiarabien inte hade sett det med egna ögon.

Wojdan Ali SerajAbdulrahim Shahrkhani är en av två kvinnor som för förstagången tävlar för Saudiarabien i OS. Dock kunde hennes deltagande enbart säkras efter att olympiska kommittén medlat mellan Internationella Judo Fedrationen och den Saudiarabiska OS delegationen om hon skulle få bära sjal under tävlingen. Tidigare hade det nämligen sagts att sjal inte skulle tillåtas i judo under OS, men det beslutet kunde som sagt var ändras efter medling. Av ett uttalande från IOK framgår att "den lösning som valts garanterar en bra balans mellan säkerhet och kulturella överväganden."

Man kan tycka att det är något märkligt att Internationella Judo Federationen inte kunde godkänna sjal på en gång då t ex Asiatiska Judo Förbundet tillåter muslimska kvinnor att bära sjal under tävlingar och att det inte tycks vara en kontroversiell fråga inom andra kampsporter.

Publiken vrålade Shahrkhani steg in på mattan för sin kamp mot Melissa Mojica från Puerto Rico. Egentlighen handlade det inte om vem som skulle vinna,  i en tävling där alla andra har svart bälte och Shahrkhani endast blått är utgången given. Shahrkhani såg trevande ut från början, de två tävlande cirklade runt varandra i ungefär en minut innan Mojica (rankad 24a i världen) tog tag i Shahrkhanis krage med ett säkert grepp och vände henne på rygg. Matchen avgjordes efter 82 sekunder. När Shahrkhani kom på fötter igen rättade hon till sin huvudbonad, de två kvinnorna bugade för varandra och lämnade mattan under publikens jubel. 
Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap, Södertörns högskola.

4 kommentarer:

  1. Det är värt att nämna en annan sportslig seger, denna gång på en annan matta, brottningsmattan, där muslimer inte ville träna tillsammans med judar; IOK satte upp en skärm emellan... Ett litet steg för det libanesiska landlaget, men ett stort steg för mänskligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. IOK bedriver en skamlig eftergiftspolitik! Det är inget självändamål att ha muslimska deltagare! Ingen eftergift för diskriminering!

      Radera
  2. Hur gynnas kvinnor av att väst accepterar islamisternas kvinnosyn? Om kvinnor får delta enbart på islamisternas villkor, så har kvinnokämparna förlorat och kvinnoförtryckarna segrat!

    Vår hållning mot kvinnoförtryck måste var kompromisslös, inte undfallande! Det är en eftergiftspolitik som lär bli lika "framgångsrik" som Chamberlains mot Hitler.

    Kvinnoförtrycket är inte endast ett Saudiarabiskt problem. Det är ett problem även i våra länder, särskilt när det hänvisas till Koranen 4:34 o andra suror/hadither. Hur får vi gudfruktiga människor att ignorerara vad Gud föreskriver om kvinnorna? Genom religiös debatt! Inte genom önsketänkande!

    SvaraRadera
  3. Kvinnoförtryck är absolut ett problem i alla länder, däribland det faktum att män anser sig ha rätt att besluta över kvinnors klädsel, såväl de som vill tvinga på som av kvinnor olika klädesplagg. Det finns en mängd olika tolkningar av islam, olika anledningar till att kvinnor bär sjal, det blir missvisande om alla dessa dras över en kam. Personligen ser jag det som viktigare att kvinnor får möjlighet att delta än vilken huvudbonad de har eller inte har så länge idrottens säkerhetsföreskrifter inte äventyras.
    Jenny

    SvaraRadera