lördag 29 september 2012

Antisemitism

Nedan skriver Göran Larsson om gårdagens skadegörelse av Malmö synagoga. Här kan man läsa en bra artikel på temat av journalisten Niklas Orrenius.

Vi har flera gånger tidigare berört på bloggen att hatbrott mot religiösa ökar i Sverige, liksom att dessa i flera fall utförs av individer från andra religiösa grupper. Hoten och hatbrotten mot Sveriges judar kommer främst från högerextrema grupper, samt från muslimska individer och/eller grupperingar. Samtidigt kan vi se, som Göran skriver här nedan, att muslimer också sluter upp på utsatta judiska gruppers sida.

Hur antisemitism bland muslimer i Sverige ser ut, liksom hur utbredd den är vet vi mindre om än vad gäller högerextrema grupper. Här finns ett stort behov av forskning.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

3 kommentarer:

 1. Jag tror att antisemitismen är minst lika utbredd bland muslimer i Sverige, så som det är i den övriga muslimska världen. Ett annat exempel är under tennismatchen mellan Sverige och Israel under år 2009. Då samlades muslimer, kommunister och nazister gemensamt för att protestera mot Israel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isak

   Det finns mycket spekulation och många som tror saker i denna fråga. Därför vore det viktigt med gedigen forskning på området. En svår med viktig uppgift som vi får hoppas någon kan ta i snart!

   Mvh
   Simon

   Radera
 2. Sverige får sluta vara så fega i att undersöka vissa saker. I t ex Europa finns det undersökningar i bl a Storbritannien, Österrike etc, där man har gjort opinionsundersökningar bland muslimer om bl a antisemitism, synen på sharia etc.

  Mvh
  Isak

  SvaraRadera