tisdag 25 september 2012

YouTube stoppas i flera länder


Efter publiceringen av trailern till den anti-muslimska filmen ”Innocence of Muslims” har ett flertal länder som framför allt domineras av muslimer försökt att stoppa och blockera ut sociala medier som YouTube. Detta gäller till exempel Iran och Saudiarabien. Att förhindra oönskad information från informationskanaler som internet, facebook och YouTube har dock visat sig vara mycket svårt, ett faktum som inte minst ledare i Egypten, Tunisien, Libyen och Syrien har blivit medvetna om under den så kallade arabiska våren.

Samtidigt som länder som Iran och Saudiarabien kan ange religiösa skäl för att försöka stoppa filmen är det uppenbart att dessa två länder också kan ha anledning att försöka hindra sociala medier som kan orsaka politisk och social oro. I flera fall där demonstrationer och protester har uppstått har religiösa frågor används för att mobilisera massorna mot dels utländska intressen och dels mot missförhållanden i det egna landet. Ur dessa perspektiv kan länder som Iran och Saudiarabien ha flera skäl att försöka begränsa tillgången till sociala medier. Samtidigt som dessa medier gör det möjligt att skärpa kontrollen över medborgarna är det också uppenbart att de erbjuder oanade möjligheter att ifrågasätta rådande ordningar.

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

2 kommentarer:

  1. Man ska dock veta att det inte är enkelt att censurera enskilda webbplatser. Möjligheterna att kringå dem via proxy-servrar är många och enkla. Jag har diskuterat detta bl a med ett antal kineser, som alla visste hur man gick till väga för att ta sig runt censuren.

    För ett par år sedan ville Pakistan censurera just YouTube av skäl som liknar det som sagts också nu. Parlamentet beordrade teknikerna, som fick någon dag på sig. De programmerade om landets viktiga routrar så att all trafik till YouTube gick till ett "svart hål". Problemet är att routrar pratar med varandra. Inom någon dag var nästan hela mellanöstern utan YouTube. Då programmerade de andra ländernas tekniker om sina routrar. Och snart var Pakistans routrar inte längre en faktor.

    Iran har till skillnad från Pakistan en censurmekanism som de byggt med teknik inlånad från Kina, så deras tekniska förutsättningar är något bättre. Men som sagt, inget som kan hindra användare från att använde exempelvis TOR för att komma runt censuren.

    SvaraRadera
  2. Hej

    Jag tror att din beskrivning av tekniken är helt riktig - nya medier betyder både nya möjligheter men också nya utmaningar för religiösa grupper. Jag har bland annat publicerat boken Muslims and the New medias på Ashgate om dessa och liknande frågor.

    /Göran

    SvaraRadera