torsdag 6 september 2012

Muslimsk superhjälte


DC-Comics lanserar sin första muslimska superhjälte. Det är the Green Lantern – en roll som likt Fantomens upptas av olika personer (män) i olika tider. Nu har det alltså blivit dags för muslimen Simon Baz att ta på sig de gröna trikåerna. Enligt DN är detta ett utslag av ett mer medvetet mångfaldstänk från förlages sida, vilket resulterat i att etniska, sexuella och religiösa minoriteter fått en mer framträdande plats i serierna.

Simon Baz/Gröna lyktan är emellertid inte den första muslimska superhjälten. Andra serieskapare har tidigare använt sig av muslimska inslag. Mest känd är serien the 99 vars narrativ har sin grund i muslimska kultursfärer.

Serietidningar, även de mest fantastiska, har alltid speglat sin samtid och explosionen av superhjälteserier under 1930-1950-talets USA kan förstås mot bakgrund av de föregående världskrigen, kalla kriget och utvecklingen kärnkraft/-vapen samt det framväxande rymdprogrammet – bland annat.

Det är därför inte förvånande att mångkulturalitet får en mer framträdande plats i dagens serier, liksom hotet från den globala terrorismen och det krig USA säger sig föra mot denna. Serien om Simon Baz som Gröna lyktan tar tydligen sin början just i terrorattentaten den 11 september 2001.

Samtidigt kan man ana ekonomiska drivkrafter bakom denna förändring. Allt fler av DC-comics potentiella läsare är helt enkelt muslimer och asiater, och man kan gissa att förlaget genom att producera en superhjälte som de tror att dessa grupper kan identifiera sig med kommer att locka fler köpare av deras tidningar.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar