onsdag 19 september 2012

Egyptisk arresteringsorder mot kopter och Terry Jones


Egyptiska åklagare har på tisdagen denna vecka utfärdat arresteringsorder för sju egyptiska kopter och den amerikanske pastorn Terry Jones, för deras påstådda roll i filmen The Innocence of Muslims. Media som DN och Jazeera rapporterar att det är en symbolisk handling då de åtta personerna tros vara utanför Egypten och knappast lär resa till Egypten för att bemöta anklagelserna. Beslutet verkar ha tagits för att stävja ilskan hos de som upprörts över hur profeten Muhammad presenteras i filmen, eller trailern för att vara exakt.

Det är inte helt uppenbart varför samtliga personer på listan har fått en arresteringsorder, men de har på olika vis enligt anklagelsen bidragit till filmen. De anklagas för att ha stört den nationella enheten, för att förolämpa och offentligt attackera islam och sprida falsk information. Om de skulle fällas kan de dömas till döden. Inget datum är satt för rättegången.

Al-Jazeera rapporterar att Mamdouh Ismail, som beskrivs som en ultrakonservativ jurist prisade beslutet och hans kommentar till att de skulle åtalas i sin frånvaro var att det ändå kan bidra till att stävja ilskan. Sannolikt är det också skälet bakom beslutet om att utfärda arresteringsordern. Nu kan rättvisan ha sin gång, trots att de åtalade inte är närvarande och förhoppningsvis lägger sig behovet av att protestera och använda våld. Ett smart drag kan man tycka som kan bidra till en välbehövd stabilitet i Egypten. Samtidigt blir rättegången, förutsatt att den blir av, intressant, för där kommer sannolikt frågor som rör gränser för yttrandefrihet liksom synen på hädelse att diskuteras.

Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap, Södertörns högskola

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar