onsdag 5 september 2012

Synagogan i Alexandria stängd under Rosh hashana och Yom Kippur


Jewish World rapporterar att Eliyahu Hanavi synagogan i Alexandria i Egypten inte kommer att vara öppen under det judiska nyåret Rosh hashana och försoningsdagen Yom Kippur, som infaller 10 dagar därefter. Skälet som myndigheterna anger är säkerhetsrelaterat och det har varit oroligheter och våldsamma demonstrationer i staden under året som kan ligga till grund för beslutet, men samtidigt misstänker nog många att det kan ha att göra med det ökade islamistiska inflytandet i Egypten.

Rabbi Avraham Dayan som är Israel med ursprung i Egypten och tidigare rabbi i Alexandria organiserar varje år en gruppresa under högertiderna till Eliyahy Hanavi. Det finns nämligen inte tillräckligt med judar i Alexandria för att utgöra en minjan, den grupp som krävs för att kunna utföra en judisk gundstjänst där minst 10 män måste ingå. (Vissa judiska traditioner accepterar numera kvinnor, men så är det inte i Alexandria.) Rabbi Dayan tar därför med volontärer från Israel. Enligt artikeln finns bara en eller två judiska män i Alexandria och ungefär 15 judiska änkor som är gifta med icke-judar så församlingen är ytterst liten.

Rabbi Dayan säger i en intervju att beslutet inte har något att göra med det Muslimska brödraskapet och han har talat med ledaren av det judiska samfundet i Alexandria, Ben Gaon, som sagt att han är rädd att bli attackerad. Levana Zamir som är ordförande för Israel-Egyptiska vänskapsföreningen menar dock att det är relaterat till den nya regeringen och säger att om den inte vill att något sker så hävdar de att det är av säkerhetsskäl. Zamir menar att om det inte blir Rosh Hashana böner i år så betyder det slutet för judendom där. Hon menar också att restriktionerna har ökat sedan Mubarak avgick, och nämner att synagogan, som byggts på platsen för en hellenistisk synagoga, skulle renoveras för 1,5 år sedan med hjälp av amerikanska pengar, men att det inte har skett.

Här finns en artikel från 2008 i Jerusalem Post med några intervjuer som illustrerar situationen för judar i Alexandria och här är en artikel om den aktuella situationen, också från Jerusalem Post.

Här finns en bild av synagogan.

Susanne Olsson, Södertörns högskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar