lördag 9 februari 2013

Emel - ett muslimskt livsstilsmagasin

-->
I Storbritannien finns ett livsstilsmagasin som heter Emel. Det är ett ”glossy magazine” som till utsidan påminner om Vogue eller MåBra med artister, recept och kläder på utsidan men som till innehållet snarare är en blandning mellan Fokus, Hemmets Journal och Amelia. Som läsare upptäcker man dock ganska snart att det livsstilsfokus som Emel har också skiljer sig något från ovanstående tidningar genom att det är samtida brittisk muslimsk livsstil som fokuseras.

Tidningens namn kommer från bokstäverna "M" och "L", som står för "Muslim Life" men som också liknar det arabiska ordet för "hopp". Idag är Emel den mest lästa muslimska tidskriften i Storbritannien. Det är också den första muslimska tidskriften i Storbritannien som väckt intresse hos icke-muslimska läsare med sina reportage om allt från muslimskt mode, andlighet, mat och politik.

Emels grundare och nuvarande chefredaktör heter Sarah Joseph och har som ledarskribent för tidningen, men också som kulturdebattör, blivit rankad som en av världens 500 mest inflytelserika muslimer. I mars kommer hon till Sverige för att föreläsa på Södertörns högskola om sitt engagemang för Emel men också om medias påverkan på formandet av muslimsk identitet. Sarah Joseph är en av tre föreläsare som bjudits in till evenemanget The Role of the Media in the Shaping of European and Us Muslim identities som är ett samarbete mellan Södertörns högskola och British council. De två andra två föreläsarna är professor John L. Esposito från Georgetown University ochprofessor Mattias Gardell från Uppsala universitet, mer information här.


Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap på Södertörns högskola.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar