fredag 4 januari 2013

Kommentar till Ulf Nilson


Flera medier rapporterar idag att Expressenveteranen Ulf Nilson har skrivit en krönika i den islamkritiska tidningen Dispatch International, som bland annat distribueras till Sverigedemokraternas medlemmar. I en intervju med TT Spektra säger Nilson att han ångrar sig och menar att det var dumt att inte kolla upp sammanhanget bättre.

Man kan ställa sig undrande till att en erfaren journalist som Ulf Nilson inte känner till Dispatch International vid det här laget, då publikationen varit flitigt diskuterad. Inte minst sedan prästen Annika Borg blev intervjuad i tidningen, vars skribent då tycks ha gett sken av att skriva för den kristna tidningen Dagen.

Men Ulf Nilson kanske också bör fråga sig varför en tidning som Dispatch International ber honom att skriva en krönika. Kanske kan anledningen till att just han fick förfrågan spåras i vad han tidigare skrivit, i Expressen, om islam och invandring?

Islam är en farlig religion slog Nilson fast i en krönika år 2005. Men farligast, enligt en senare text, är ”islams shia-sekt som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de ’otrogna’, det vill säga vi”. Han fortsätter: 
Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja, de tycker så - svårt att förstå för en svensk - men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik...
Nilson och Expressen mötte då kritik för att tillskriva världens ca 200 000 000 shiamuslimer lusten att se ”brinnande lik”.

Detta var inte första gången Nilson gör skillnad mellan ”vi” (svenskar = icke-muslimer) och ”dom” (muslimer = icke-svenskar) och utmålar ”dom” som ett akut hot mot ”vår” säkerhet: 
Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer. Kort sagt: vi befinner oss i krig
 Mycket i dessa krönikor rimmar med grundläggande föreställningar i islamofobisk diskurs: Islam essentialiseras utifrån negativa stereotyper. De mest extrema uttrycken får representera hela religionen. Islam, snarare än muslimer, tillskrivs agens.

Här finns också föreställningen om en muslimsk demografisk krigsföring. Genom invandring och barnafödande ska muslimerna ta över världen. Samma föreställning, en av eurabiadoktrinens grundpelare, föranledde häromdagen SD-politikern Annika Rydh att vilja begränsa muslimers barnafödande.

Nilson har dragit på sig kritik i samband med dessa krönikor och även anmälts för hets mot folkgrupp. Själv menar han dock att han omöjligt kan anses främlingsfientlig: ”Knappast. Jag har levt utomlands.”

Det är säkert så att Nilson inte upplever sig som främlings- eller islamfientlig. Men om så är fallet kanske han borde reflektera över varför hans texter gång på gång upplevs just så. Som främlings- och islamfientliga och därför attraktiva för Dispatch International.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

7 kommentarer:

 1. Det torde råda få rimliga tvivel om att Ulf inte visste vad Dispatch International är för en tidning, såtillvida han inte läser, ser eller lyssnar på gammelmedia alls. De har ju berättat för alla vad det är för en tidning. Det råder fullständig koncensus om hur den tidningen ska betraktas. De är "usch och fy"

  Har man missat det så hänger man inte med i debatten. Troligare är nog att Ulf känner att stigmatiseringen som ju följer av icke politiskt korrekta beslut som att skriva för en "usch och fy" tidning blivit för mycket och försöker rädda vad som räddas kan.

  SvaraRadera
 2. MEn alltså det här etiketten politisk korrekt. Är det inte tröttsamt?

  det är analogt icke politiskt korrekt att hävda att jorden är platt.


  ( utanför ämnet så är det mest politiskt korrekta idag att tro att tillväxt och kapitalism är förenligt med människosläktets överlevnad , men det får man ju inte säga, vi måste ju diskutera islam islam islam spam spam islam spam islam)

  SvaraRadera
 3. @dr Daniel Molina. Visst har du rätt i att "PK" är lika uttjatat som epitetet "rasist" eller "islamofob" men jag valde orden så att jag skulle slippa kommentarer från såna som dig om att "vi främlingsfientliga" "hittat på" nya ord. Alla vet vad som menas med politiskt korrekt. Det används i samma syfte som "rasist" och "främlingsfientlig" bara för att alla ska förstå vad man menar. Du förstod ju uppenbarligen vad jag menade ;)

  Men detta off topic å sido, vad har du att säga i sakfrågan. Det skulle vara intressant att höra från såna som dig, för omväxlings skull menar jag.

  SvaraRadera
 4. Den kände islamofoben Yassir Arafat hävdade att den arabiska segern "ligger i den palestinska kvinnans livmoder".....

  SvaraRadera
 5. stettiner, om du läser ditt citat en gång till. då lär du märka att Yassir Arafat talar om "arabiska" och "palestinska". Inte ett ord om islam eller muslimer. Det finns kristna palestinier. Yassir Arafat ledde en sekulär politisk organisation och talade om den demografiska situationen i Israel och de ockuperade områdena. Inte om någon iskamofobisk mardröm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med lite besvär kan jag hitta hundratals, om inte tusentals citat, där "Den Palestinska Saken" framställs som muslimsk angelägenhet av högsta rang. Visst finns det kristna palestinaaraber, men knappast länge till, iallafall utanför Israel. Och Arafat själv, sekulär som han ansågs vara, drog sig inte för att knyta an till både Profeten och Koranen, när det passade hans syften.

   Inom parentes sagt, var PLO under Arafat knappast en "politisk organisation" som du låter påskina. Men det är en annan diskussion.

   Radera
 6. Simon

  Du är sveriges sämsta som kan nånsing skriva eller kommentera om islam i sverige!

  MASA

  SvaraRadera