onsdag 16 januari 2013

Är president Morsi antisemit?


USA har fördömt antisemitiska uttalanden från Egyptens president Mohammed Morsi och bett honom att tydliggöra sina åsikter ,meddelar al-Arabiyya. Uttalandena ska ha gjorts under 2010. Bassem Youssef, den egyptiske satirikern vi tidigare nämnt här på bloggen, visade i sitt program i fredags den omtalade videon från 2010 där Morsi förkastade Israels blockad av Gaza och sa att egyptierna måste föda barn och barnbarn med hat mot judar och zionister.

Samtidigt har Morsi sedan han blev president lovat att upprätthålla fredsavtalet med Israel och han talar om religionsfrihet. Frågan är hur Israel kommre att se på honom efter detta och om inte Morsi i och med detta uppvisar en tydlig dubbelmoral. Själv har inte Morsi eller någon annan representant från regeringen gett någon kommentar alls till Morsis antisemitiska uttalande. En kommentator sa att det Muslimska brödraskapet kanske är så desperata att få stöd från USA att de kan gå med på att Morsi försöker förklara sig – vilket skulle vara intressant att höra. Men att ta tillbaka, eller försöka bortförklara uttalandet, kan också utsätta honom för politiska attacker av motståndare som tycker att han redan är alltför svag inför västvärlden och Israel. Redan nu finns en kritik mot honom i Egypten att han är för USA- och Israel-vänlig, vilket han också måste tänka på. Han är trängd från två håll med andra ord men han lär inte kunna tiga ihjäl det i längden.

I den här lite längre artikeln från New York Times som rör detta finns bla. länkar till videon som nämns.

Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap, Södertörns högskola

2 kommentarer:

  1. Här är ett annat klipp från Egyptisk TV, som minst sagt är komprometterande för Morsi: http://www.memritv.org/clip/en/3712.htm

    SvaraRadera
  2. Uttalanden av Morsi är standardmässiga arabiska antisemitiska uttryck hämtade från koranen och traditionerna om vad Muhammed sagt och gjort. Dessa uttryck har använts mot Israel och judarna från offentligt och folkligt håll i arabländerna så länge och ofta att Morsi nog inte särskilt tänkt på att han sagt någonting kontroversiellt. Uttrycken är normaliserade, formaliserade. Han hade väl svårt att tänka sig att han snart skulle förhandla direkt med USAs ledning.

    SvaraRadera