onsdag 5 december 2012

Jihadi-salafis arresterade i Tunisien


I Tunisien har fem salafiter arresterats, misstänkta för inblandning i en attack mot sufihelgedomen (zawiya) Saida Manoubia den 16 oktober. Helgedomen är i en förort till Tunis och ett viktigt sufi-mausoleum för sufier i Tunisien. Flera attacker mot sufiska platser har utförts och misstankarna är att salafiter ligger bakom. I Tunisien uppskattas salafiterna uppgå till mellan tre och tio tusen individer och sedan revolutionen förra året har de varit involverade i flera attacker och protester, vilket vi har nämnt tidigare här på bloggen.

Zawiyan är tillägnad Saida Manoubia, som anses ta hand of fattiga, sjuka och svaga. Namnet Manoubia är vanligt hos tunisiska kvinnor. Kvinnor som vill gifta sig besöker t.ex. helgedomen för att få hjälp att hitta en man. Där kan kvinnor också delta i sufiska ritualer av olika slag.

Salafiter anser att sufism inte är korrekt islam och vänder sig emot t.ex. helgontro och tanken att helgon kan hjälpa människor med problem. Det ses som att strida mot deras uppfattning om att Gud är en och allsmäktig. Det är en symbolisk handling att bränna eller förstöra sufiska platser, som ett uttryck för att de värnar om sann islam, och det ger dem stor uppmärksamhet. En stor del av salafiterna förespråkar inte sådana handlingar utan det verkar vara en mindre grupp som utför den här typen av aktiviteter. Salafism är inte ett enhetligt fenomen. Andra salafiter verkar snarare mena att den lämpliga strategin till förändring vara att föregå med gott exempel och försöka övertyga andra om att de representerar sann islam men att undvika våld.

Här är en bild på den eldhärjade zawiyan. Och här.

Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap, Södertörns högskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar