onsdag 12 december 2012

Ravi Shankar död


Idag rapporterar tidningar som Aftonbladet och Expressen att den indiske sitarspelaren och världsmusikern Ravi Shankar har avlidit i en ålder av 92 år på ett sjukhus i La Jolla, Kalifornien. Shankar blev framför allt känd i västvärlden efter sin vänskap med The Beatles och speciellt med George Harrison som blev hans lärjunge. Harrisons intresse för indisk kultur stannade inte vid sitar-musiken, utan den kan snarare ses som en inkörsport till indisk religion. Efter mötet med Shankar blev Harrison lärjunge till Maharishi Mahesh Yogi, och senare till Bhakivedanta Swami Prabhupada. Från tidigt 1970-tal till hans död 2001 var Harrison Hare Krishna-anhängare.

George Harrison var inte ensam om att attraheras av Indisk kultur, religion eller av Ravi Shankars musik. Efter konserter på festivalerna i Woodstock och Montery blev Shankar på många sätt en person som introducerade och populariserade den indiska kulturen och kom att tituleras som "Gudfadern av världsmusik".

Hans musik blev på många sätt ett soundtrack för den framväxande hippiekulturen. År 1998 tilldelades Ravi Shankar Polarpriset för sina musikaliska insatser.

Shankars död kommer att sörjas av både de som älskar världsmusik och av de som vurmar för indisk kultur och religiositet. 

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar