tisdag 4 december 2012

Seglora startar tidning


Tankesmedjan och bloggen Seglora smedja grundades 2009 och har haft publicisten och prästen Helle Klein samt filosofen Mattias Irving som mest framträdande skribenter. Idag lanserar de nättidningen Dagens Seglora under devisen Kärlek och kritik. I en ledare skriver Klein att Dagens Seglora vill ”driva opinion i form av krönikor, debattartiklar och ledare” men också presentera nyheter, intervjuer och ”ett och annat avslöjande.” Nätpublikationen ska även ha en kultursektion.

Under de år Seglora smedja funnits har man drivit frågor om religionsfrihet, främlingsfientlighet, mångkultur och religionsdialog. Och man har, kanske inte helt oväntat, ofta hamnat i konflikt – med humanisternas Christer Sturmark (som anmälde Klein till domkapitlet), med prästen Annika Borg och bloggen Kristen Opinion och med bloggen Avpixlat (som ligger Sverigedemokraterna nära). Detta verkar dock inte ha avskräcks de drivande bakom smedjan, och Dagens Seglora ser att fortsätta på samma linje. Klein skriver:
 Vårt sammanhang sträcker sig inom och utanför kyrkan, och vi ser oss som en del av det för demokratin så viktiga civila samhället. I folkrörelsedemokratins anda vill vi vara en tillitsbyggare. Dialog och diapraxis mellan människor från olika religioner hör till vår profil liksom kombinationen av andlighet och samhällsengagemang. Vi räds den pågående normaliseringen av främlingsfientligheten om den så kläs i prästkappa eller basuneras ut från talarstolen. I kampen mot antisemitism, islamofobi och antiziganism höjer vi gärna tonläget.
 Det blir intressant att följa Dagens Seglora och den fortsatta debatten om religion, och inte minst Svenska kyrkans, roll i samhället. Kanske kan vi få till ett inlägg här på bloggen som djupare kan analysera den inom-svenskkyrkliga debatten och de olika positioner som gör sig gällande i denna.

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

1 kommentar:

  1. Jag noterar att Helle Klein har upptäckt antisemitismen. I många år har hon förnekat förekommsten av antisemitism i Sverige och hävdat att islamofobin har tagit dess plats.

    Det var fruktansvärt roligt, när Klein försvarade Aftonbladets famösa ledare påsken 2002 om den "korsfäste Arafat". Nääää, hon hade ingen aaaaaning vad ordet "korsfästelse" antydde, teologistudent och blivande präst, som hon var. Är det något särskilt med att anklaga judar för korsfästelse just under påsken? Neeej, hon förstår ingentiiiing......

    SvaraRadera