tisdag 29 januari 2019

Den första shiamuslimen i Sverige?

Enligt olika källor ska en Abdollah Esfahani (ca 1550–1628) från, som namnet antyder, Isfahan i Persien kommit till Stockholm år 1620 i sällskap med äventyraren och resenären ”Resare-Bengt” Bengtsson Oxenstierna (1591–1643). Oxenstierna besökte, som förste svensk, Persien redan på 1610-talet. Under en period var han i tjänst hos den safavidiske härskaren Shah Abbas i vars hov han ska ha lärt känna Abdollah Esfahani som av någon anledning valde att följa med honom till Stockholm. 

Det berättas att Esfahani i enlighet med rådande lagar lät döpa sig, i Tyska kyrkan, till Thure Spahandelin. Under detta namn ska han ha bildat familj och fått tjänst som Överste stallmästare hos kung Gustav II Adolf innan han avled i Stockholm år 1627.

Den danska författaren Astrid Ehrencron Kidde (1874–1960) berättar att Thure Spahandelin ”havde maattet gifte sig med en bleg og kold Kvinde og avlet blege og kolde Børn med hende. Børn med lyse Øyne og Fiskeblod, som Mennerskene havde det heroppe.” Ett av dessa barn, Mårten Spahandelin, flyttade till Finland och ska liksom patriarken Jakob fått inte mindre än tolv söner, varav en fick sin farfars förnamn men ändrade stavning på efternamnet till Sandelin. 

Thure Sandelin blev senare kyrkoherde i Raumo, norr om Åbo. Han fick i sin tur en son som döptes till Johan (1667–1749) och som flyttade tillbaka till Sverige där han bosatte sig i värmländska Kristinehamn. Bland andra bemärkta ättlingar kan nämnas Adolf Sandelin (1786–1846) som var brukspatron på Segerfors och en av Arvikas rikaste män, samt ingen mindre än Gustaf Fröding (1860–1911), som ska ha varit Esfahanis sonsons sondotters dottersons dottersons son.

 

Den brittiske äventyraren Sir Robert Shirley (1582-1628) var även han verksam vid Shah Abbas hov.
 Ungefär såhär kanske Abdollah Esfahani sett ut hemma i Esfahan?



Jag har dock inte lyckats hitta någon dokumentation i varken Tyska kyrkans eller Hovstallarnas arkiv, som styrker att någon Thure Spahandelin faktiskt existerat.

Enligt Fredrik Fryxells ”Värmlands Slägtebok” kom istället Abdollah Esfahani till Sverige i sällskap med diplomaten Thure Bielke. Om så är fallet måste detta ha skett tidigare, och inte från Isfahan. Eftersom Thure Bielke dels aldrig var i Persien och dessutom avrättades i Nyköping den 17 mars år 1600, dömd som förrädare efter att ha slagits för kung Sigismund (1566–1632) vid Stegeborg och Stångebro.

Det finns alltså en rad oklarheter kring Spahandelin, och inga empiriska bevis för att han faktiskt funnits. Om någon skulle finna några sådana – i exempelvis Oxenstiernas kvarlåtenskap på Riksarkivet får hen gärna höra av sig till mig.