fredag 6 juli 2012

Böcker om religionsvetenskap


Sedan vi startade den här bloggen har vi haft flera intressanta diskussioner med läsare om religionsvetenskapliga perspektiv på fenomenet och begreppet religion. Som religionsvetare studerar vi religion deskriptivt, vilket betyder att vi tittar på hur människor gör religion eller påverkas av religion i historia och nutid. Vad vi inte uttalar oss om är hur människor bör praktisera religion, eller vad som är fel eller rätt enligt den ena eller andra religionen. Detta har ibland förbryllat eller stött någon läsare. Eftersom många verkar intresserade av våra perspektiv tänkte jag tipsa om några bra introducerande böcker på svenska i ämnet.

Förra året kom Stefan Arvidsson med en introduktion till ämnet: Varför religionsvetenskap? Och nästan samtidigt kom Eva Hellmans: Vad är religion? En disciplinteoretisk metastudie. Arvidssons bok är en lättillgänglig och förträfflig introduktion till ämnet. Hellmans bok kan upplevas som mer svårläst, men är mödan värd då den på ett belysande sätt visar hur man tänkt kring religion i olika tider och inom olika discipliner. Böckerna kan därför komplettera varandra på ett bra sätt. Ytterligare en relativt ny bok som belyser olika sätt att förstå fenomenet religion är Olav Hammer och Jesper Sörensens Religion – i människors medvetanden och samhällen. Här presenteras inte bara sociologiska och antropologiska, utan även kognitiva terorier kring fenomenet religion. Detta är ett växande fält idag.

Stefan Arvidsson har också tillsammans med Jonas Svensson redigerat den förträffliga nätpublikationen Människor och makter – en introduktion till religionsvetenskap. Den skulle vi inte klara oss utan. Och, den är gratis!

En lite äldre, men fortfarande mycket bra introduktion till ämnet är Ingvild Gilhus och Lisbeth Mikaelssons Nya perspektiv på religion. Den skulle gärna få komma i nyutgåva. I pocket.
Daniel Andersson och Åke Sanders Det mångreligiösa Sverige – ett landskap i förändring ger både en omfattande introduktion till ämnets teoretiska grunder, och – i en samling kapitel – kunskap om religiösa traditioners historia och situation i Sverige.

Ett referensverk som borde finnas i varje lyckligt hem, slutligen, är Ingvar Svanbergs och David Westerlunds Religion i Sverige. Sedan den kom härom året är det den första bok jag tar fram om jag undrar över något som rör religion i Sverige, eller vill sätta en aktuell händelse i sitt sammanhang.


Har jag missat någon?

Simon Sorgenfrei
Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

1 kommentar:

 1. De flesta av ovanstående är bra introduktioner på svenska (om än inte perfekta, tycker jag) Har för mig att jag hade lite svårt för delar av Gilhus och Mikaelssons bok. De är lite för "metateoretiskt naiva" för att använda ett uttryck från Hellmans bok. Hellmans "Vad är religion?" är väl vidare egentligen ingen ämnesintroduktion? Som jag ser det är boken dels en genealogisk studie av (ideologiska användningar av) religionsbegreppet, samt en begreppshistoria; dels ett försök till att lösa definitionsproblemen kopplade till religionsbegreppet. Läser man boken som ämnesintroduktion blir man nog förvirrad. Men precis som du säger är ju boken bra som komplement till en ämnesintroducerande bok, då den innehåller viktig metateoretisk kritik.

  Om man kan tänka sig att läsa på engelska kan jag tipsa om Russell McCutcheons ämnesintroducerande och metateoretiska "Studying Religion, an introduction". Enkel, kort, utmärkt.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1845530128

  En annan bok som inte kommit ut ännu men verkar väldigt lovande är Craig Martins "A Critical Introduction to the Study of Religion".

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1845539923

  SvaraRadera