tisdag 14 augusti 2012

Präst från Rysk-ortodoxa kyrkan fördömer homosexuella på Island


I samband med att Pride-festivalen anordnades i Reykjavík på Island 2012 publicerades en anonym annons som fördömde homosexuella. Annonsen som publicerades i dagstidningen Fréttablaðið innehöll en isländsk och engelsk text som återgav 1 Korintierbrevet 6:9-10 som lyder:

Har ni glömt att ingen orättfärdig skall få ärva Guds rike? Låt inte bedra er. Inga otuktiga eller avgudadyrkare eller horkarlar eller män som ligger med andra män, inga som är tjuvaktiga eller själviska, inga drinkare, ovettiga och utsugare – ingen sådan får ärva Guds rike.

Annonsen som har skapat många upprörda känslor på Island och på Internet kunde spåras till Rysk-ortodoxa kyrkan, men det visade sig snabbt att annonsen hade publicerats utan kyrkans godkännande. Istället var det en präst vid namn Timur Zolotuskiy som hade köpt annonsplatsen på eget initiativ enligt nättidningen The Reykjavík Grapewine.

Den Rysk-ortodoxa kyrkan är en minoritetskyrka på Island och prästen Zolutuskiys agerande kommer förmodligen att skapa konflikter och motsättningar i samhället. Samtidigt som flera kyrkor (däribland Svenska kyrkan) och enskilda präster ställer sig bakom Pride-festivalens målsättningar är det också viktigt att betona att även kristna tolkningar av Bibeln kan användas för att ifrågasätta och kritisera homosexualitet. Detta är ett exempel på att kristendom också kan tolkas för att legitimera motstånd mot homosexualitet och att resultaten av de olika tolkningar ofta är motstridiga och paradoxala vid en jämförelse. Vid sidan av liberala och demokratiska läsningar återfinns även främlingsfientliga, islamofoba och homofoba tolkningar av religion och politik. Ett faktum som givetvis inte endast gäller för kristna (se t.ex Simon Sorgenfreis inlägg om hbtq-teologi inom judendom och islam).

Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar