lördag 11 augusti 2012

Saudiska kvinnor får egen stad

Nu sprids flera rapporter om att företaget MODON nu utvecklar en industriell stad i Saudiarabien enbart för kvinnor. Det kan ses som ett sätt att kompromissa mellan shariahlagar och kvinnors traditionella roller, liksom kvinnors önskan om att få delta i arbetslivet och ha egna karriärer utanför hemmet.
Staden skall ligga i Hofuf i al-Ahsa och endast kvinnor skall få arbeta där. Staden är den första i sitt slag i Saudi men fler planeras. Avsikten är att kvinnor skall få möjlighet att arbeta inom industrisektorn och kvinnor äger också företag där. MODON:s hemsida skriver också att det nu pågår en tävling kring projektet där de bästa idéerna vinner priser. ”The award targets everyone, especially young men and women workers, with belief of the importance of the role played by women in the business sector and their ability to manage, either industrial or other sectors.”
Samtidigt styrs kvinnors möjligheter i stor utsträckning av shariah. Saudi är t.ex. det enda landet i världen där kvinnor inte får lov att köra bil, men den restriktionen har utmanats allt oftare under senare år. En blog finns t.ex. också, Saudi Women Driving, som rapporterar om saken fortlöpande. Den kommande kvinnostaden kan dock vara ett steg för saudiska kvinnor att få större frihet på sikt. I juli i år fick saudiska kvinnor rätt att delta i OS. Förra året sade kung Abdullah också att kvinnor ska få rösta och ställa upp i lokalvalen 2015. Detta är tecken på att kvinnors ställning så sakteliga förändras och att kvinnor ges mer plats. I ett värdekonservativt land som Saudi är det här en intressant utveckling och förhoppningsvis ska de här stegen leda till en allt större frihet för saudiska kvinnor på sikt.
Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap Södertörns högskola


2 kommentarer:

 1. På sikt säger du: jo när muslimska länder sekulariserats, vilket inte lär ske dom närmaste 100 åren. Att döma av historien.

  En total separation av män o kvinnor är knappast någon lösning!

  Fundamentalismen i den muslimska världen har ju ÖKAT, inte minskat de senaste decennierna.

  SvaraRadera
 2. Nyheten om en arbetarstad bara för kvinnor i Saudiarabien verkar vara en nyhetsanka. I industristaden som planeras skall både kvinnor och män jobba, dock i väl separerade sektioner och produktionshallar.
  http://stream.aljazeera.com/story/saudi-women-only-city-look-again-0022319
  http://www.modon.gov.sa/English/MediaCenter/News/Pages/ModonPlansDevelopmentWomenIC.aspx

  SvaraRadera