torsdag 7 juni 2012

Katolska nunnor, onani och homosexualitet

Under veckan har den katolska nunnan och teologiprofessorn Margaret A. Farleys bok JustLove: A Framework for Christian Sexual Ethics varit flitigt omskriven i amerikansk press. Anledningen till uppmärksamheten är att Vatikanen i måndags publicerade en offentlig kritik av boken. Syster Margarets bok kunde vara till ”stor skada” för troende katoliker på grund av de uppfattningar om bland annat onani och homosexualitet som kommer till uttryck i boken.

Före Vatikanens uttalande låg boken, enligt CNN, på plats 142,982 på Amazons lista över bäst säljande böcker inom ämnet Religion och spiritualitet. Dagen efter låg den överst på samma lista, och ytterligare en dag senare var Farleys Just Love den 16:e bäst säljande boken över huvud taget.

Nu vet vi ju i och för sig inte om det bara var katoliker som köpte boken, men det troliga är att de utgör en stor del av köparna. Detta kan ses som ytterligare ett exempel på att religionsutövare i allmänhet inte gör som religiösa ledare säger – eller att de väljer att lyssna till de uttolkare som bäst motsvarar deras egna förväntningar på religionen.


Ungefär som de flesta svenskar nog inte lever som socialstyrelsen lär.


Simon Sorgenfrei

Doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet


6 kommentarer:

  1. Ååååh,
    Tänk om man kunde få sin blogg offentligt kritiserad av Vatikanen!
    Vad göra? Tror mig redan gjort det mesta: förnekat guds existens, kritiserat kyran, ifrågasatt Jesus...

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Xenolith. Den resulterade i ett nytt inlägg.

    Mvh
    Simon

    SvaraRadera
  3. Tack själv! Intressant mekanik du sätter fingret på! I kampen om uppmärksamhet (eller hur man nu ska beskriva det) tycks kritik få omvänd funktion! Rekylen från en stor kanon kan få större verkningar än elden. Eller som jag ibland kallar det "stockholmsmetoden" - från nidbilden att Stockholms-långfärdsskridskoåkare som har plurrat tar spjärn mot iskanten och trycker ned sig själva under vattnet innan de svingar sig upp, för att på så sätt ta sats.

    SvaraRadera
  4. Ett ypperligt exempel på Streisandeffekten!

    SvaraRadera
  5. Kalas

    Jag känner inte till denna effekt. Upplys mig.

    Mvh
    Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt Wikipedia:

      "Streisandeffekten (engelska: the Streisand effect) är ett Internetfenomen som inträffar när ett försök att censurera eller ta bort information istället leder till att öka spridningen av informationen markant. Det kan gälla försök att få bort ett foto, ett påstående, en datorfil eller en hel webbplats genom brev eller rättslig prövning. Istället för att informationen försvinner leder detta till att informationen publiceras och får ökad spridning över Internet eller genom fildelning."

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Streisandeffekten

      Lite likartade mekanismer men inte samma fenomen, skulle jag säga.

      Radera